Mijn zoontje 3 jaar wil niet luisteren..

Sinds mijn zoontje naar school gaat is hij toch een beetje veranderd.

Op school hoor ik van de juf dat hij echt zo lief is en rustig.. 🙄

Maar de laatste tijd als hij zijn zin niet krijgt is het, huilen, schreeuwen, slaan/pijn doen
met dingen gooien.
Tis ook wel mijn fout geweest (geef ik toe) als hij zijn zin niet kreeg en begon te huilen
of schreeuwen gaf ik hem dus wel zijn zin.

Maar nu begint het echt een beetje vervelend te worden 😫

Deze morgen voelde ik me echt niet goed dus wou eventjes blijven liggen.
Hij wou graag naar de woonkamer dus mijn vriend is met hem naar onder gegaan.
Maar nee hij wou persé dat mama naar onder zou komen, mijn vriend had hem meegenomen naar onder
want boven wou hij ook niet blijven. Bleef maar huilen, schreeuwen...tot ik maar gewoon naar onder ben gegaan.

Wil hij in de tuin maar zeg ik nu niet het eten is zo klaar. Weer huilen, schreeuwen. Tot ik gewoon tegen mijn vriend zeg
ga dan maar even ik roep wel als het klaar is. Weer niet goed eigenlijk maar dan hoor ik dat gehuil niet..

Gingen vandaag naar de winkel maar wou alleen gaan met mijn zus omdat ik wist dat hij weer niet ging luisteren. Maar dan zie
je dat gezichtje, beetje zielig kijken en ik ben weer verkocht. En dan zeg ik ook nog je gaat wel braaf zijn anders is het de laatste keer (zeg ik elke keer 🙄)
' ik ga braaf zijn'
In de winkel weg lopen, als we naar huis gaan niet mee willen. Dus mijn zus ging hem maar oppakken, meteen weer pijn toen, huilen, schreeuwen
niet in de auto stoel willen..

Dan wil hij thuis een ijsje. Zeg ik nee want je bent niet braaf geweest en je hebt me pijn gedaan,
Gaat hij me knuffelen, kusje geven waar hij me pijn heeft gedaan en dan lief kijken met de vraag of hij een ijsje krijgt..
Ok maar volgende keer ga je lief zijn eh? 🙃

Nu op school had hij ook wel al 2 x of 3 keer een kindje geslagen..
Van heel braaf en stil zijn naar opeens slaan?
De juf had gevraagd of we hem gezegt hadden dat hij mag slaan als iemand hem pijn doet.
Voelde me er echt niet goed bij, omdat als er iets is waar ik niet tegen kan is het slaan/pijn doen of pesten.

Had het gezegt dat ik me er niet goed bij voelde. Maar ze moeten zo iets vragen.
Begrijp ik wel maar toch als je dat niet gezegt hebt is dat niet echt leuk om te horen..

Ik weet dat ik moet stoppen met zijn zin te geven want zo word het alleen maar erger 😫

Iemand tips?
Helpt straffen? Begrijpt hij dat?

1632 x gelezen, 1

In Baby

reacties (29)


  • Snitchy

    Ik lees dat je zoontje supermoe is. Zijn emmer loopt vol en thuis loopt die over. Heel logisch dat hij thuis niet te genieten is, slecht eet en veel huilt. Hij trekt het niet en dat laat hij merken.

    Mijn tip is het om rust te creëren, hou je kind wat meer thuis als het kan, laat m tijdelijk halve dagen naar school gaan...verzin iets....hij wordt nu gewoon overvraagd lijkt me.

    Al die grenzen en consequenties komen later wel. Zorg eerst maar dat je kind wat minder op z'n bord heeft liggen.

    Vermoeidheid is echt een trigger voor primair gedrag, niet alleen bij kinderen maar ook bij volwassenen.

    Ik ben echt een voorstander van kijken naar de behoeftes van je kind, gedrag (hoe irritant ook) is altijd een uiting van een bepaalde emotie. Kinderen hebben onze hulp nodig bij het reguleren daarvan. Daarbij is 100% consequent zijn niet mogelijk in mijn optiek. De wereld is ook niet altijd voorspelbaar. Ik reageer ook anders op mijn kroost als ik wel/niet goed geslapen heb of misschien net goed of slecht nieuws heb gehad. Tuurlijk is je kind gebaat bij regels en routine, maar af en toe daarvan afwijken vind ik heel menselijk.

  • Slear91

    Als jouw zoontje door huilen/krijsen/schreeuwen altijd krijgt wat hij wilt, dan leer je hem eigenlijk dat dat gedrag aanvaardbaar is. Het enige wat hij nu kent, is dat hij door zo’n gedrag “beloond” wordt, dus waarom zou hij dit nu veranderen?

    Ik geloof niet straffen zinvol is. Want wat ga je dan doen als hij tijdens zijn straf begint te huilen en krijsen? Terug zijn zin geven omdat je hem niet graag verdrietig ziet?

    Opvoeden is soms heel lastig, vooral als je alles wilt doen voor je kind en je hem alleen blij en gelukkig wilt zien. Maar doordat hij geen duidelijke grenzen krijgt, weet jou zoontje niet waar de echte grens is. Want jou nee, is blijkbaar geen nee. Dit is heel verwarrend voor hem, en zal er alleen maar voor zorgen dat zijn gedrag verergerd, ipv verbeterd.

    Mijn tip is echt om woord bij woord te houden. Ja, dat gaat (vooral in het begin) veel tranen opleveren, maar het is aan jou de taak om je zoontje te leren wat hij voelt, en waarom hij zich zo voelt. En om dan een gepast gedrag te koppelen aan die emotie.

    Hij gaat in zijn leven nog vaker tegenslag krijgen. Hoe fijn is het dan dat hij dankzij jou geleerd heeft hoe hij met tegenslagen om kan gaan omdat hij die tools van jou als ouder heeft geleerd.

  • MamaRosali

    Straffen helpt niet. Consequent zijn wel. Dus nee is gewoon nee. Spreek jezelf streng toe en blijf bij je nee. Probeer jezelf af te sluiten voor het gehuil en gedram. Natuurlijk is hij in de eerste weken op school lief en stil. Alles is nieuw. Het klinkt ook alsof zijn emmertje gewoon heel vol zit. Slaapt hij genoeg? Wat heeft hij nodig om te ontprikkelen?

    Het belangrijkste is dat jij het gezag krijgt. Op dit moment staat hij boven jou. Jíj́ bent de opvoeder, dus jij bepaalt. Moet je de big boss spelen? Nee, dat niet. Maar moeders wil is wet. Daar moet je mee beginnen. Misschien een paar praktische dingen: als hij iets wil wat wel op een later moment kan, spreek dat dan alvast af. Als hij naar buiten wil terwijl jij eten kookt, kun je bijvoorbeeld zeggen: nee, want mama is nu aan het koken. Als we klaar zijn met eten kunnen we nog wel een kwartiertje naar buiten, nu niet. Wat wil je nu doen? Met je auto's? Of wil je kleuren? (Stap 1 is uitleg, en alternatief aanbieden) ... En als hij gaat krijsen dan zeg je de korte versie: mama zegt nee, dus het blijft nee. Na het eten hebben we tijd. (Dit is stap 2 als hij door blijft gaan: korte herhaling). En daarna als hij doorgaat, gebruik je stap 3: negeren.

    Het is ook gewoon een pittige periode hoor. Zijn gedrag heeft geen simpel knopje wat je opnieuw kan instellen. Maar in je eigen reacties op zijn gedrag zit wel een mogelijkheid om te veranderen.

  • Laura-25

    Hij is idd wel moe.

    Hij is in mei al naar school gegaan halve dagen. En vanaf september hele dagen.

    School is idd vermoeiend dus hij valt al vaak in slaap rond 4-5uur. Dus in eten heeft hij vaak ook geen zin om dat hij over vermoeid is, en alles wat hij krijgt is vies 🙄 hij kijkt er gewoon naar.. Wil hem ook niet wakker maken want hij kan zijn ogen bijna niet open houden.

    Dus tis zeker mijn fout met altijd toegeven. Maar denk dat de vermoeidheid mss ook wel mee speelt..

    Ik ga mijn best doen!

    Niemand is perfect ik ook niet, ook al zou ik dat wel graag willen.

    Hij moet zich zeker niet laten doen maar wil wel graag dat hij respect heeft.

    En wil mijn zoontje zeker niet negatief neer zetten. Want we kunnen ook veel lachen en knuffelen.

    En ik hou heel veel van hem!

  • MamaRosali

    Dat snap ik hoor! Misschien kun je ook met de juf een gesprekje aanvragen? Als je aangeeft dat je zoontje heel moe is, dan is er vaak uit school ook begrip om hem een extra dag thuis te houden.

  • Jojo91

    Het is een beetje een combi van meerdere dingen denk ik. Ik ben heel consequent maar mijn zoontje van 3 heeft dit ook. Met als resultaat dat ik vorige week een kind die moord en brand krijste, aan zn handje meesleepte van de kinderboerderij naar huis. Meneer wou niet naar huis en bleef rustig een halfuur krijzen, zo boos was hij. (Maar hij was ook heel moe, paar keer niet kunnen slapen overdag. Dus daarna viel hij voor 4 uur in slaap 🤭)

    Ik kan me voorstellen dat je zoontje ook moe is door school. En een peuterpuber is. En weet dat dit soms werkt. Combi van dingen.

  • Njenz

    Je zoontje vraagt om grenzen en jij mag hem die liefdevol geven. Jullie zijn er als ouders om van je een kindje een hopelijk en grotendeels evenwichtig mens te maken; daar horen ook grenzen bij evenals normen en waarden. Kijk een stukje vooruit; wat leert hij en hoe wordt hij als hij (uiteindelijk) alles maar krijgt? Goed dat je om hulp vraagt hierin en je kwetsbaar op stelt, dat is een opening. Is er iemand in de omgeving die mee kan kijken of denken zoals het consultatiebureau? Je kindje spiegelt ook heel hard hoe jij zelf bent en wat je zelf ook zegt: in je eigen leven heb je altijd snel 'ja' gezegd en wil je de ander tevreden houden. Dat kan en mag ook op een andere manier.

  • Mamavanbijnazes

    Hij luistert niet? Jij geeft geen grenzen aan.

    Begin met jezelf aanpakken ipv jullie zoon

  • Jvb

    Je geeft zelf de oplossing al aan: jij moet grenzen gaan stellen,ze bewaken en consequent zijn.

    Je leert hem nu dat hij zich niet aan regels hoeft te houden en dat hij vooral vervelend moet gaan doen als hij nee te horen krijgt, want als hij zich misdraagt krijgt hij zijn zin. Dan kun je praten over regels wat je wil, maar je acties zeggen iets anders en zijn gedrag wordt beloond.

    Straffen heeft denk ik niet zoveel zin. Want als ie straf krijgt, gaat ie ook zielig doen/zijn. En daar kun jij niet tegen, dus begint het weer bij voorafaan.

    Je moet dus echt zelf aan de bak. Ja, een verdrietig kindje is niet leuk. Maar dat is 1 moment, daarna kun je weer door. Als je dit laat gaan, dan heb je straks een kindje dat geen grenzen kent en dat is pas niet leuk. Het is jouw taak als ouder om kaders te geven, het is niet je taak om hem de baas te laten zijn omdat ie anders verdrietig wordt.

    Het is voor jullie beiden een omschakeling als je dit gaat doen, dus dat zal niet van de ene op de andere dag goed gaan. Geef het tijd en hou vol. Maar eenmaal daar doorheen zul je zien dat het voor jou én hem fijner is als er duidelijke kaders zijn. Natuurlijk is er dan nog wel eens een boze bui of iets, je bent allebei maar mens he. Maar het zal wel heel anders gaan

  • Charliecharlie

    Ik denk dat je kind het wsl een beetje zwaar heeft met een ontwikkelingsfase en school etc, maar dat jullie ook niet genoeg begrenzen. En natuurlijk mag je echt wel eens een keertje toegeven. Maar bij elke boze bui uiteindelijk toch toegeven, inderdaad, dat werkt niet. Je kind zoekt grenzen, maar die moet je dan ook bieden. Anders is het voor hem juist extra vermoeiend, want dan is hij links en rechts steeds met woede-aanvallen aan het proberen het onderste uit de kan te halen. Als op een gegeven moment voor hem duidelijk is dat dat geen zin heeft, scheelt dat hem een hoop energie.

    Dus: bedenk van tevoren wat jij wel en niet acceptabel vindt en hou je eraan. En oh ja, dan zal je best tantrums krijgen. Maar daaraan schenk je ook niet teveel aandacht, ook niet in negatieve zin. Je zegt: ach, dat is jammer hè? Dat snap ik wel. Maar we doen het toch zo. En je laat even razen en gaat gewoon door met het leven.

    Slaan en pijn doen: dat is echt even streng aanspreken (wel voor waken dat je niet de hele dag je stem loopt te verheffen dan want dan blijft het indruk maken als je het een keertje wel doet). Straffen (in de zin van “naar je kamer” of zo) doe ik zelf eigenlijk nooit, niet uit principe maar ik zie het nut er zelden dan in. Hooguit een doodenkele keer geen verhaaltje ‘s avonds als er totaal niet geluisterd werd en alles 3x zolang duurt maar dat vind ik meer een consequentie dan een straf.

  • Bosco

    Watje omschrijft met alleen het mama willen hebben heet ook wel oedipuscomplex genoemd. Eigenlijk heel normaal, maar je moet je kind hierin wel begeleiden. Ben je altijd thuis of werk je ook weleens? Anders is de tip laat de opvoeding wat meer aan je partner over ;) het snel boos worden etc. Is typisch voor kinderen tot 7 a 8 jaar. Het korte termijn denken. Bijv. Ik wil een snoepje en ik wil hem nu. Je doet je kind op lange termijn een plezier door hem niet altijd zijn zin te geven. Want zo maakt hij later geen vriendjes.dus op korte termijn los je iets op door hem zijn zin te geven, de lange termijn wordt je kind er niet gelukkig van

  • Laura-25

    Ik werk fulltime in de horeca maar gewoon met “normale uren” dus niet in het weekend of feestdagen.

  • Bosco

    Wauw! mij niet gezien. Dan snap ik ook wel dat hij mama wil. Maar dat oedipuscomplex moet je hem wel begeleiden. Geeft altijd een optie a en b leg bijvoorbeeld uit mama is ziek en moet wat langer slapen. Met papa naar beneden is gezellig. Mama moet nog even slapen dus met mama is het nu rustig. Straf is niet nodig,maar consequent zijn wel, optie a en optie b geven, niet luisteren is niet belonen.

  • Y1607

    Als ik al jouw andere blogs lees, dan durf jij niet op te treden naar jouw zoontje. Omdat je dat nooit hebt gedaan. Heb je nu de problemen.. misschien beetje hard maar zo is het wel.

    Wordt tijd dat je consequent gaat worden en duidelijk maakt dat jullie de baas zijn en de regels bepalen

  • Dame68

    Misschien weet ze niet goed hoe ze dit kan doen. Dat is niet erg. Daarvoor vraagt ze nu ook om tips.

    At topicstarter: Je zou eventueel ook eens kunnen praten met het cb. Die kunnen jullie ook helpen bij opvoedkundige vragen. Daarvoor hoef je je echt niet te schamen, daar zijn ze voor 🍀

  • Nog-even!

    De titel had beter kunnen zijn: "mama wil liever niet opvoeden"... Wat is de reden dat jij hem telkens zijn zin geeft?

  • Laura-25

    Liever niet willen opvoeden lijkt me nu ook een beetje overdreven.

    Maar ik geef zijn zin telkens omdat ik er anders compassie mee heb, ik zie hem niet graag verdrietig. Ik zeg gewoon niet graag nee tegen hem en zou alles willen doen voor hem.

    Iedereen is hier anders in. De ene kan al beter nee zeggen dan de andere toch?

    Daarom dat ik wat tips vraag.

    Maar ik ben altijd zo geweest. Ook tegen bv collega’s ik zeg altijd maar ja om de andere tevreden te houden.

    Dus bij mijn eigen kind is dat nog erger.


  • flierefluiter

    Het is toch wel echt een belangrijk en groot deel van opvoeden: jij stelt regels en je zoontje heeft zich daar aan te houden. En dat is precies wat nu niet gebeurt. Jij zwicht voor zijn verdriet, woede en puppy oogjes omdat je hem niet vraag verdrietig of boos ziet.

    Als je nu die cirkel niet doorbreekt wordt het alleen maar lastiger. Je zult nu ook echt een mega woedend kind gaan treffen, de eerste keer dat je voet bij stuk gaat houden. Alleen: geef daar echt onder geen beding aan toe! Zoek support bij je man, en vorm samen ‘een front’.

  • Moedervanvijf

    Oefenen met nee zeggen dus😉

    Ipv ja zeg je nee. Standvastig zijn.

    Oefenen voor de spiegel. Nee, nee, nee.

    Oefenen met je kind

    Oefenen met je collegas

    Zaterdag bijv. Blijf je om te oefenen lekker in bed liggen.. je vriend naar beneden en jij een poosje boven. Maak het voor allebei niet te lang. Zeg

    Mama is moe, je gaat met x naar beneden. Over 15min kom ik ook.

  • Nog-even!

    Dan is het dus vooral zaak dat jij gaat inzien hoe belangrijk het is dat jij niet zoveel "compassie" hebt, zoals jij het noemt... Blijkbaar vind jij veel zielig... Maar wat heeft je kind eraan dat mama hem zielig vindt? Hij leert daardoor alleen maar dat hij maar hoeft zielig te doen en hij krijgt zijn zin... Probeer jouw gewoonte om geen nee te zeggen als iets negatiefs te zien: jouw zoon leert er niks goeds door. Probeer het voor jezelf niet goed te praten, maar ga eens kijken naar waarom jij geen nee durft te zeggen. Meestal zit er angst voor afwijzing achter...en dat kan zowel jouw leven als dat van je kinderen behoorlijk negatief beïnvloeden.... Je kunt er evt hulp voor zoeken, om beter om te leren gaan met afwijzing en je eigen onzekerheid.... Dit kun jij. En jouw gezin is het waard!

  • Minibeeb83

    Je geeft zelf het antwoord al. Ik zou gaan starten met opvoeden dus ipv je kind steeds zijn zin geven. Nee is hier nee, ja is ja. De regels zijn helder. Zijn ze heel moe of ziek ben ik heus wel wat flexibeler maar dat kan je pas doen als je consequent bent verder op de rest. Dan kan je ook benoemen dat dat een uitzondering is en dat snappen ze dan ook. En het ook echt uitzonderingen dus laten zijn..

  • Marr550

    Wat hij begrijpt, als ik dram krijg ik mijn zin. Dat heb je hem aangeleerd. Hij is Jong dus afleren is nog makkelijk. Wat er al gezegd is nee is nee. Als hij begint te drammen aangeven met dit gedrag blijft het nee. Bij slaan vind ik straf echt wel gepast. B.v. een time out, niks mis mee. Fysiek geweld om je zin door te drammen vind ik een grens overgaan. Dat gaat Alleen van kwaad tot erger Worden.

  • Rupsje1995

    Ik heb niks tegen je kind straffen, maar ik denk dat je beter consequent kunt zijn.

    Moet heel eerlijk zeggen dat mijn oudste ook steeds vervelender gedrag begon te vertonen doordat ik hem vaak zn zin gaf. Inmiddels zijn wij consequenter (en ook strenger ja..) geworden, en het werpt zijn vruchten af. Ik kan makkelijker dingen met hem bespreken en hij luistert echt beter.

    Tegen heel de tijd huilen om niks kunnen wij niet tegen, dan mag die in de gang tor die uitgehuild is. Meestal is het dan zo over en vraag ik even of hij weet waarom hij naar de gang moest.

    Het wordt even een tijdje taai, maar op termijn denk ik dat je er blij van wordt als je even volhoud

  • Dame68

    Straffen niet. Dat is niet wat hij nodig heeft als ik je verhaal zo lees

    Tips?

    Wees duidelijk: doe wat je zegt. Dus als je zegt: nee nu niet de tuin in, want we gaan zo eten. Dan is dat het. Punt. Gaat hij huilen en heisa maken? Dan benoemen je: ik snap dat je naar buiten wil spelen en dat je dat jammer vindt. Maar we gaan zo eten. En dan laat je het even. Hij mag daar best boos van zijn. Hij mag natuurlijk niet gaan slaan of dingen kapot maken uit frustratie. Benoem dat als dat gebeurt en benoem wat hij wel mag. (Slaan op een kussen bijvoorbeeld)

    Je hebt hem nu geleerd dat jou Nee een ja kan worden als hij een drama maakt. Dit moet je dus weer gaan omdraaien. Het geeft jouw kind zekerheid als jij doet wat je zegt. Dan hoeft hij niet steeds te kijken waar de grens ligt.

    Het zal even lastig zijn. Hij zal het er niet mee eens zijn. Maar jij bent de ouder. Zorg dat je met je vriend op dezelfde lijn zit. Bespreek ook wat je zegt en hoe je reageert.

    Je kind krijgt zelfvertrouwen als je hem liefdevol begrenst. Dat betekent ja is ja en nee is nee. Maar leg kort en op zijn niveau uit waarom je iets wil of doet. Op den duur kan je dan wel eens de teugels iets laten vieren. Als de basisregels maar duidelijk zijn.

  • Mammavandrie3

    Je moet echt straight blijven.

    Straffen ga nu niet veel helpen omdat dir in preciepe altijd toch ze zin krijgt.

    Nee is nee en dat gewoon aanhouden word een tijdje lastig maar anders is die dalijk helemaal niet meer te houden en dan zijn de rapen gaar.

    Niet meer ze zin geven ga die huilen laat dan maar even huilen dat stopt wel na aantal keren zolang je maar niet ze zin alsnog geeft !

    Het is lastig maar zou het toch echt kort houden anders heb je dalijk helemaal niks meer te zeggen bij je 3 jarige want die denk ook als ik even huil of zielig kijk krijg ik wel me zin.

    Ze zijn slimmer dan je denkt .

    Succes ermee

  • flierefluiter

    ‘Mijn zoontje wil niet luisteren’ is je titel. Maar die klinkt meer als ‘ik hou mijn poot niet stijf’

    Straffen is niet nodig als jij consequent bent. Nee = nee. En dat blijft dus ook gewoon nee. Als hij nu gewoon blijft drammen of huilen wordt de nee bij jou een ja. Hij leert dus alleen maar: als ik maar huil en boos doe krijg ik mijn zin. En als jij er mee door gaat, gaat hij er natuurlijk nooit uit zichzelf stoppen met het gedrag.

  • Mammavandrie3

    Precies dit goed uitgelegd

  • Talv

    Ik denk dat het niet in straffen zit…

    Ik zie een hoop in-consequente dingen. Consequent zijn in nee geeft zoveel meer sturing aan je kind. Nu weet hij als hij maar lang genoeg schreeuwt krijgt hij toch wel zn zin. Dus echt je poot stijf houden. En nee dat gaat de eerste periode echt niet leuk en zeker niet makkelijk zijn. Maar dat is naar mijn bescheiden mening echt wel iets wat zou gaan kunnen helpen.

    Succes!

  • Sharon

    Consequent blijven mama, dat is sowieso beter, je hoeft echt niet bij alles nee te zeggen en superstreng te zijn, maar kader hem, leer hem jullie grenzen maar ook zijn eigen grenzen aan te geven.

    Plus dat hij bij jou zo reageert is normaal, hij is veilig thuis. Maar echt geef niet bij alles toe.