Oververmoeid schoolkind

Hallo,

Op zoek naar tips en herkenning. Onze dochter is dit jaar begonnen in groep 1. Gaat allemaal hartstikke goed en ze vindt het leuk. Houdt de dagen goed vol, komt blij thuis. Na school rommelen we vaak thuis gewoon wat aan. Gaat rond 18.45 naar bed en we staan 7.15 op. Slaapt goed. In het weekend lijkt ze volledig in te storten. Ze is huilerig, wil van alles maar ook weer niet. Sowieso is ze een meisje wat slecht tot spel kan komen en ook niet geconcentreerd met iets bezig kan zijn. Doet vooral een beroep op ons om samen te spelen. Wat we ook wel doen maar willen haar ook alleen leren laten spelen. Maar goed. Ze valt veel, huilt om veel dingen als we bijvoorbeeld haar broodje smeren en ze wou t zelf doen. Of als ik de verkeerde schoenen pak. Nou ja, alsof ze peuter is.

We zijn vooral op zoek om de overprikkeling/oververmoeidheid aan te pakken. Rustmomenten zijn gewoon lastig omdat ze niet even op de bank kan/wil zitten. Ontprikkelende activiteiten, überhaupt iets als kleuren of puzzelen is maar 5/10 minuten en vliegt ze er weer bij weg. Overwogen om haar doordeweek eens thuis te houden maar dan vliegt ze ook alle kanten op. Rennen/vliegen, veel buiten spelen. Niks anders dan op school.

Zullen vast meer ouders tegen aan lopen dus ben benieuwd wat jullie aanpak is!

1291 x gelezen, 6

reacties (24)


  • niobe

    Het is een fase, lekker veel knuffelen en laten weten dat je er voor haar bent maar ga niks veranderen aan de routine anders verleng je het alleen maar. Voor je het weet is deze fase voorbij en zit je weer in de volgende. Sterkte.

  • 3kids1dog

    Onze aanpak is maar twee hele dagen school, twee ochtenden school en een dag thuishouden zolang als het nodig is 🤭 Thuis is echt heel anders dan een drukke school vol prikkels en je moeten aanpassen. Ben overigens juf maar denk niet dat alle kleuters het beste hebben als ze 5 dagen naar school moeten

  • dos

    Herken dit echt woord viir woord van onze kleuter, Bij ons zei de juf dat dit tot de herfstvakantie duurt en dan zitten ze lekker in het ritme en hebben ze de conditie op peil :)

  • Mamabenm

    Ik heb geen tips maar wil wel aangeven dat ik heel veel herken bij onze zoon die nu vanaf sept ook naar school gaat. Ik denk dat dit met de tijd over gaat. Althans, die hoop heb ik ;-)

  • Lena37

    Zou de woe of de vrij haar thuis laten

    Net 1 dagje extra doet haar misschien wel even goed.

  • Barbamammie79

    Ik heb eens de reacties gelezen...

    Mijn mening is dit: niks veranderen! Alsjeblieft geen halve dagen gaan doen.

    Dit is nou wat je noemt een fase... of zoiets Dit gaat eigenlijk zoals bij vele anderen. School is net weer begonnen... alles moet zijn draai vinden.

    Weet je... het leven is niet perfect. Dus perfectie ga je ook niet krijgen als je weer wat gaat veranderen. De TIJD zal jullie vriend zijn.... Over een half jaar zal het weer anders/beter gaan... je zult het zien.

    Jouw verhaal klinkt heel normaal... het hoort echt bij 4.. 5 jarigen. Het komt allemaal wel goed. Je schrijft dat ze blij uit school komt... laat haar dan alsjeblieft hele dagen gaan.

    Gewoon lekker zo door gaan en in het weekend aanrommelen met samen spelen hier en daar. Probeer er toch maar gewoon van te genieten Help haar maar gewoon... Dit gaat allemaal voorbij en over een paar jaar kijk je terug en denk je: nou... dat was toch eigenlijk geen probleem?

    Nogmaals... perfect leven bestaat niet. Het gaat zoals het gaat en ieder kind is weer anders.

  • Njenz

    Onze oudste bleef het hele 1e jaar op woensdag thuis. Van 2 dagen kdv naar 5 volle dagen school en nog 2 dagen bso leek ons ouders teveel met hoe wij ons kind kennen - en kan me nog steeds voorstellen dat het bij anderen wel soepel en vlekkeloos verloopt hoor dat kan ook - en we hebben dat meen ik voor hem wel goed ingeschat. We deden nog steeds wat op die "vrije dag", maar wel rustig opstaan en meer op standje 'keuvelen' i.p.v. iedere ochtend met de schoolrun die toch wat gehaaster is. Nu in groep 2 merk ik dat hij af en toe ook vermoeid is en bespreken we dat met de juf of schoolhoofd en vinden ze het goed als hij dan een dagje thuis blijft.

    Ik zou dus zelf kiezen voor een dagje iedere week of om de week thuis als dit met je eigen werk haalbaar is en op die dagen momentjes maken om samen tijd door te brengen en balans tussen activiteit en rust.

  • My-two-Pride-and-Joys

    Mijn zoon gaat sinds september naar school maar ik doe hem bewust alleen de ochtenden naar school. Na de herfstvakantie ga ik kijken of hij een hele dag kan. En we bouwen het rustig op verder laat ik hem ook rustig een dag thuis als ik zie en merk dat hij moe is en daardoor hulerig is.

  • Pandabeertjes

    Mijn dochter was het eerste jaar zó moe, die viel standaard rond half 6/6 uur op de bank in slaap. Ik liet ze vroeg eten en dan naar bed. Het ren en vlieggedrag is heel herkenbaar. Uiteindelijk kwam ik erachter dat ze het heeerlijk vond om luisterverhalen te luisteren. En een beetje kleuren/prutsen met papier en schaar. Intussen luisteren. Dat deed ze dan de hele middag want de energie was gewoon op. En op de zaterdagen smiddags een uurtje naar bed (wilde ze niet hoor maar eenmaal in slaap kon ze wel drie uur doorslapen en was de zondag ook weer gezellig ) Na de kerstvakantie kwam er meer rust!

  • MamaRosali

    Kan ze zelf fietsen? Hier werkt dat soms nog wel goed, rondje fietsen of rondje lopen om te ontprikkelen.

    Ons zoontje is dezelfde leeftijd. Hij speelt heel zelfstandig, stil, alleen en afgezonderd om te ontprikkelen. Slaapt ook juist een stuk slechter. Dus wat dat betreft kan ik je weinig tips geven, omdat het hier de andere kant op werkt. Maar het is tijdelijk. Ze raken vanzelf gewend. Een dagje thuis houden betekent misschien wel uitslapen?

    Verder heeft hij ook een "terugval" in ontwikkeling, hij wil niks zelf doen. We moeten opeens zelfs helpen z'n jas en schoenen aandoen. Ik had het er nog even over met de juf. Die zei: ze moeten opeens op school zoveel, dat ze zich thuis lekker klein gedragen. Dat zie je heel vaak. Dus peutergedrag gewoon lekker laten gebeuren. Misschien ook extra benoemen. Hier zeg ik bijvoorbeeld: zal ik lekker even je jas aan doen? Doe je het op school wel zelf of helpt de juf daarmee? Of: "kom maar, ik help wel even uitkleden. Je hebt al zoveel gedaan op school vandaag! Heb je het druk gehad in de klas?" Dat vindt hij heel fijn. De bevestiging van mijn kant dat het zwaar en veel en druk is, en dat er thuis dan niks meer van hem verwacht wordt. Buiten spelen kan ook erg ontprikkelend werken hoor! Zandbak is echt een aanrader! Zonder hadden we de eerste schoolweek niet overleefd hier.

    Misschien boekjes lezen nog een idee? Of muziek maken? Hier hebben we een trommel gekocht. En met 2 takken en een tuinstoel heb je een prachtig drumstel. Even ontladen uit school en dan kan hij daarna wel rustig spelen. Soms zingt hij er van alles bij over de schooldag.

    En voor een klein deel van de mensen werkt schermtijd ontprikkelend. Ik word bijvoorbeeld gek van muziek of beeldscherm als ik overprikkeld ben. Maar mijn man ontprikkelt juist achter de tv. Als die een week geen tv kijkt, dan kan hij haast niet meer slapen. Ons zoontje ook. Maar dan let ik wel op dat hij geen Paw Patrol kijkt als hij overprikkeld is, maar wel Nijntje of Jet en Jokie. Peuter filmpjes dus.

  • Dame68

    Misschien is de week nog net te lang voor haar? De dagen te lang?

    Ik zou het m daarin zoeken en haar meer rust geven. Overprikkeling voelt echt enorm rot en al helemaal voor een jong kind dat niet weet wat er aan de hand is (met zichzelf en hoe mee om te gaan).

  • Snitchy

    Ik heb twee kinderen en allebei werkt de prikkelverwerking weer anders. Ze laden op door andere activiteiten dingen. Mijn oudste slaapt soms even overdag, leest, en kan bv lekker met duplo/lego spelen. Hij krijgt ook energie van sociaal contact, dus thuishouden heb ik bijna nooit gedaan. Dat wilde hij zelf helemaal niet. Jongste houdt van frobelen met sensomotorisch speelgoed (klei, kinetisch zand enzo) en knutselen/tekenen. 1-op-1 aandacht (samen even thee drinken, koekjes bakken, zoiets) vinden ze allebei fijn.

    Wat zegt je dochter zelf als je haar vraagt wat fijne chill momentjes zijn?

  • MamaItalia

    Hier laat ik onze dochter van 4 door de middag slapen. Om de dag ongeveer want haar in slaap krijgen is niet zo makkelijk. Maar ik merk dat als ze 2 dagen zonder dutje doet ze hyperactief is, huilerig en vervelend is. Dan slaapt ze een uurtje/anderhalf uur en gaat ze weer wat dagen mee het is wel lastig want ze zit echt tussen de 2 dingen in. Hier gaat ze trouwens om 20 uur naar bed. Eerder is niet haalbaar. Ze staat om 7 uur op

  • Minibeeb83

    Overgang structuur doordeweeks naar weekend kan ook lastig zijn. Structuur bieden voor de weekenden kan mogelijk ook helpen. En wat werkt voor haar tegen overprikkeling/vermoeidheid? Dat is voor elk kind net anders. Hier is er eentje die slaapt in het weekend tussendoor (tot 8 jaar gedaan), de andere twee helpt op zichzelf spelen en flink vervelen. Naast afwisseling met fysieke dingen op rustige plek (goede boswandeling bijv)

  • Minibeeb83

    Overgang structuur doordeweeks naar weekend kan ook lastig zijn. Structuur bieden voor de weekenden kan mogelijk ook helpen. En wat werkt voor haar tegen overprikkeling/vermoeidheid? Dat is voor elk kind net anders. Hier is er eentje die slaapt in het weekend tussendoor (tot 8 jaar gedaan), de andere twee helpt op zichzelf spelen en flink vervelen. Naast afwisseling met fysieke dingen op rustige plek (goede boswandeling bijv)

  • Jvb

    Het 'peuter'gedrag van zelf willen doen of iets dat precies op een bepaalde manier moet, is ook heel normaal bij kleuters en sowieso bij een overgang.

    Niet geconcentreerd of zelf spelen is in groep 1 ook nog niet gek.

    Prikkelverwerking hoeft niet perse met rust. Tuurlijk, rust is ook belangrijk, maar het verwerken kan ook actief. Bijvoorbeeld een spelletje van gym naspelen thuis, een tekening maken over iets dat op school gebeurd is, een liedje van school thuis ook zingen, etc. Dan kan ze wat er rondvliegt in haar hoofd een plekje geven. Kletspraat tijdens een wandeling lekker buiten kan er ook bij helpen.

  • Assiral

    Misschien wat vroeger naar bed, onze dochter zit in groep 2 en ligt er regelmatig al om 18:30 in, soms 18:15 al.

    Dat scheelt echt al heel veel merken wij.

    Daarnaast kun je haar ook af en toe een dagje thuis houden he? Of een halve dag laten gaan. En in het weekend zoveel mogelijk rust in plannen en niet teveel dingen ondernemen. Het is heel normaal dat ze moeten wennen aan een nieuw ritme, ze zijn nog zo jong.

  • Melmoeder

    Dit is herkenbaar, mijn zoon is precies zo. Hij is 6 en zit in groep 3 maar heeft dit nog.

    Bij hem is er b12 te kort en hij zit laag in zijn ijzer. Na meer dan een jaar zeuren bij de HA werd er eindelijk een keer bloedgeprikt

  • Dromer87

    Ijzer of Hb?

    Ik loop ook met m'n zoon bij kinderarts waar ik geen steek verder kom. Hb is goed maar bijv. Ferritine niet. Maar hb is leidend hierin. Heel frustrerend.

  • MamaRosali

    Als de ferritine niet goed is en ze willen er niks aan doen, kan je wel gewoon Floradix geven. Verkrijgbaar bij de drogist. Of aan de huisarts vragen of die het wil geven als de kinderarts niet wil. Deed mijn huisarts ook toen de internist niet mee wilde werken. Floradix kan trouwens wel erg laxerend werken, dus ik gebruik het vaak naast de ijzerpillen van de huisarts (die bij mij vaak verstoppend werken).

  • Nog-even!

    Ik liet mijn kinderen de eerste maanden alleen de ochtenden naar school gaan, om die oververmoeidheid te voorkomen. Dat zou toch mijn advies zijn. Het ontprikkelen heeft meer te maken met prikkels verminderen, dan met je kind stil op de bank zetten. Thuis zijn, zonder beeldschermen geeft sowieso meer rust dan tussen 25 kinderen zijn... Ook al is je dochter zelf druk, ze is dan wel in een rustiger omgeving....

  • Moedervanvijf

    Kan idd heel goed overprikkeling zijn! Onze kinderen hadden dat ook in groep 1. Uit school even samen wat drinken, boekje voorlezen ed. En soms ook thuis houden. Maar hier vinden ze het dan heerlijk om een poosje te kleuren/kleien/ zandbak spelen. Dan kwamen ze altijd wel van tot rust. Misschien een idee om samen een poosje te kleuren? Of ondertussen een verhaaltje opzetten? En daarna zelf spelen?

  • Momoftwokids

    Zet haar in de autostoel of fietsstoeltje en ga een stuk rijden/fietsen..

    Dagje thuis houden zou ik wel doen. En dan, naast bovenstaande bv:

    - loombandjes

    - lego

    - met de kralen

    - knutselen

    - kleuren en puzzelen maar dat werkt niet zeg je

    - coblo (magneet speelgoed)

    Etc

    Zoek iets wat zij leuk vind.

    Hoe was het voordat ze naar school ging dan?

  • Sammie2008

    Goede tips! Thanks. Voordat ze naar school ging had ze vooral last van verveling, miste uitdaging etc. Hangerig ook van verveling. Niet perse van vermoeidheid. Dat had meer te maken dat ze niet tot spelen kan komen. Bieden van alles aan hoor. Starten bijv. Knutselen met haar op en dan is ze super leuk bezig. Maar op t moment dat wij er bij weg gaan stopt ze er ook mee en gaat ze weer dwalen. Is met eigenlijk alle activiteiten zo..