Blog 1 De wasbare luier

Ik ben nu sinds...wat zou het zijn, november? over op wasbare luiers.


Ik ben heel tevreden eigenlijk en het valt me niet tegen. Paar dingen die je moet weten voor je eraan begint


Nadelen: 


-  Je bent langer bezig met je kindje verschonen (maja..beetje extra quality time?)


- Je moet wel even je luier uitspoelen (bij sommige niet maar urine kan wel echt gaan ruiken bij elke soort wasbare luier)


bij poepluiers is er helemaal geen ontkomen aan;) Je hebt echter een inlegvlies erin die je in de WC kunt gooien dus als je kindje vaste ontlasting heeft hoef je niet tussen de stukjes stront te zitten.


- Verder kan ik eigenlijk weinig bedenken..


-Je hebt een emmer staan met in de week gezette pampers (bepaalde all in one soorten hoeft dat niet trouwens) die, als je hem in de wasmachine leegt...best wel behoorlijk stinkt. Gewoon in mn badkamer ruik ik hem niet, zelfs zonder deksel ruik ik hem niet, maar als je hem gaat legen komt dat stilstaande water in beweging..oi..dat stinkt wel:P


Voordelen:D..:P


- Je bespaart geld, zelfs met wassen en stroom bespaar je nog zo'n 700 euro per kindje en als je de luiers meerdere kindjes laat meegaan bespaar je nog veel meer


*Denk ook eens aan wasbare billendoekjes of gewone washandjes. Ik gebruik voor een flinke strontbroek 1 washandje terwijl ik zo'n 6 wegwerp doekjes pak om de boel schoon te krijgen. (Zonder dit washandje tussendoor uit te hoeven spoelen) Hier bespaar je zo'n 250 euro mee per jaar.*


- En wat dacht je van  de kliko die je niet vult met luiers en dus minder vaak aan de straat hoeft te zetten (wij betalen tegenwoordig per keer dat we hem laten legen+een vast bedrag)


- Je spaart het milieu, ik las ergens dat een baby in zn luier periode dezelfde hoeveelheid afval produceert als 4 volwassenen ( zo'n 1000 kilo ofzo?)


- In pampers zitten chemische stoffen (die dus de billetjes lekker droog houden) waarvan je niet wilt weten....... net zoals in de billendoekjes trouwens. Gebruik nog terloops wegwerp maar heel zelden.


De combinatie die ik tot nu toe gebruik:


Strikluier


Bamboe inlegger


Inlegvlies


Wolbroek


De wolbroek vraagt 1x in de 2wk onderhoud en verder reinigt het zichzelf en stinkt het absoluut niet, iets wat met veel overbroekjes wel zo is. Als je het goed lanoliseert (invet) krijg je geen lekken. Deze combinatie is goed geschikt voor kindjes van alle formaatjes van chubby dikke bovenbeentjes tot magere scharminkels.


Voor de leken die dit lezen; de meeste wasbare luiers bestaan uit de luier zelf+een overbroekje.


Het kiezen van een luier is een heel proces, er zijn dan ook verschillende winkels online die een 'luiertheek' hebben. Hier kun je pakketten huren om te kijken wat goed bij jou en je kind past'. Ultra gemakkelijk zijn all in ones, nadeel daarvan is dat een goede pasvorm vinden voor je kindje heel lastig is en bovendien krijgen ze een best wel dikke reet. De overbroekjes/inleggers/luier zijn dan in één.


Ik heb gekozen voor de strikluier omdat;



  • Het goedkoop is in aanschaf (10 voor 30 euro tegenover 1 voor 15 van bv het merk Bamboozle)

  • Ze suppppper snel droog zijn. Als ik ze voor het slapen ophang (zo'n 23.00 tegenwoordig) zijn ze s ochtends om 7.00 weer kurkdroog. Dit geldt ook voor de bamboe inleggers die ik heb    ( de doeken niet die op maandverband lijken)

  • Je vouwt de luier om je kindje dus hij past altijd. Je kunt hem bovendien gebruiken van newborn tot zindelijk

  • Ze vlekken niet snel, van die 'gifpoep' heb je er zo uit. Dat is bij de bamboe inleggers wat lastiger dus die moet ik soms in de zon hangen.

  • Er komt eigenlijk nooit poep uit de luier zetten (wel bij wegwerp!!!!) omdat ze dus helemaal om de beentjes gevouwen zitten.

Deze mevrouw doet een strikluier om bij een peuter, zij hanteert wel een PUL overbroekjes ipv wol :      http://www.youtube.com/watch?v=VIjAY2Mo5Zw


Het lijkt ingewikkeld maar je hebt het zo onder de knie;)


De wollenoverbroekjes waarover ik spreek zijn deze:


(deze producten gebruik je voor onderhoud)


Ze komen dus in meerdere kleurtjes. Ik heb nu blauw en beige. Bij die beige komen blauwe pluizen van de spijkerbroek erop dus die ziet er snel smoezelig uit, had liever meteen alleen donkerblauw gehad als ik dat wist (andere kleur dan deze blauwe overigens..mijne zijn NAVY) Lees een goede instructies voor het onderhouden, je mag ze bv niet uitwringen, nog in de zon hangen om te drogen. Ik was ze met de hand maar ze mogen op een wolwasprogramma in de wasmachine. Wol is warm in de winter, koel in de zomer!


Anyway, ik heb nu ook een nieuwe uitgeprobeerd , de AIO luier van Ones en Twos 


Hier een filmpje


http://www.youtube.com/watch?v=WL4GE0WjS6c


Gister heb ik ze binnen gekregen. Ik heb ze 2e hands gekocht want ik wil ze gewoon uitproberen en als je meteen nieuw koopt kost het best wat.


Ik heb er nu 5 voor 35 euro en anders koop je ze geloof ik voor 13 per stuk ofzo.


Toen ik hem pakte dacht ik oei....klein....ben benieuwd. De verkoopster had gezegd van geboorte tot 2/3 jaar en mijn jochie is bijna 2 en nou niet super groot en al helemaal niet dik maar hij paste nog net. Ik blij, zo kon ik wel hem testen.


De luiers houden zo'n 3 uur je kindje redelijk droog, ze lekken daarna nog niet maar tot die tijd zijn ze droog, iets wat bij de strikluier trouwens helemaal niet het geval is, daar is één plasje meteen natte billen dus ik verschoon die om de 2 uur. Wat niet erg is overigens...zo worden ze ook sneller zindelijk. Maar voor comfort is natte billen minder.


De pasvorm is strak om de beentjes dus geschikt voor kindjes met dunne beentjes en een dun rompje. Voor chubby baby's zijn ze niet geschikt denk ik. Deze luier moet je dan namelijk op de kleine stand zetten waarbij de opening voor de benen ook meteen kleiner wordt


Ik heb nog geen schaafjes of drukplekken gezien ondanks dat de luier dus maar net past bij mn zoontje.


Het elastiek plakt goed.


Hij stinkt wel behoorlijk als je hem verschoont...echt zo'n diepe penetrante ammoniak lucht, iets wat ik van mn strikluiers niet gewend ben


Ze drogen traag...althans voor mijn begrip. Ik heb ze gister gelijk met de strikluiers opgehangen en ze zijn nog zeik, zeiknat


Hij lijkt voor het oog een dikke kont ervan te krijgen maar als ik zn broek aandoe zit de broek minder aangesloten als bij mn strikluier+wol combi.


Mijn man vindt hem prettig in gebruik. (denk ook aan je mannen!!)


Denk erom


Je hebt apart een luier nodig voor je nacht!!!!! daar zijn aparte voor, je kunt wel met inleggers en boosters en soakers de boel oplossen maar hoe meer inleggers hoe dikker de billen en ligt je kindje dus op een prop. Ik wil dat niet en gebruik dus speciale nachtluiers. Ik heb ze van mama's en kindjes (ecobaby.be) en heb nog nooit een lek gehad s nachts. Ook over deze nachtluiers doe ik een wolbroek.  De meeste wasbare luiers houden het zo'n 3 uur vol en zijn dus niet genoeg voor de nacht. Deze nachtluier haalt met gemak 15 uur zonder dat de billen s ochtends nat aanvoelen.


Je hebt er verschillende hoor, maar deze vind ik prettig en tkost toch allemaal weer geld. Ik heb er alleen niet genoeg nog voor het 2e kindje dus daar ga ik nog even voor op pad.


Wasbare luiersites die ik gebruik:


ecobaby.be


bumaround.nl


kleinspook.be


kaatjekatoen.nl


babynatura.nl


Levering vanuit Nederlandse webshops is voor mij goedkoper maar de Belgen hebben meer en weten meer:P

735 x gelezen, 0

reacties (0)