Voor de zoveelste nacht is mn zoontje uuuren achter elkaar, mama mama mama mama aan het roepen. En maar janken. zodra ik hem pak, niks aan de hand. Noem alles op, heb je pijn, honger, dit dat. Ik vraag: wil je naar beneden en krijg een volle ja te horen!
Heeft een zetpil gehad voor de zekerheid. En heeft brood gegeten, dus weet ook zeker dat het geen honger is. Maar ik word hier zo woest van! Lig net zelf een uur te slapen en vervolgens dit gek*t. Al drie uur lang!! Voor de zoveelste nacht! Wat is er met mijn kind aan de hand?!!!
Misschien een slaapregressie? Ik lees in de berichten dat je kindje 2 is. Dat zou dus heel goed kunnen. Ik zou er overigens geen strijd van maken. Je kind doet het ook niet expres moet je maar denken. Zijn fases en hoe vervelend die ook is nu: probeer je er zo min mogelijk tegen te verzetten. Mogelijk een slaapcoach om tips vragen?
Mijn kinderen hebben ook zo'n periode gehad. Super vervelend. Hoe vaak ik de film Titanic wel niet heb gezien in de tijd. Nu komen ze nog geregeld s nacht nog even kijken of ik wel echt in bed lig. Ik kreeg hier ooit de tip om niet te denken over de dag daarna, maar bewust het moment te beleven. Gek genoeg gaf het mij begrip voor de situatie.
Wij hebben de liefde van een moeder methode gedaan. Sòren kreeg vanaf 18 maanden een vloerbed, met groot matras en valbescherming, we zitten er nu om half 8 bij tot hij in slaap valt, meestal duurt het zo n 15 minuten. Hij mag even uitrazen en contact zoeken, wetende dat hij veilig is en dat wij er zijn en dat ie mag gaan slapen, daar geeft hij zich na een knuffel en een kus aan over. Hij is nu 2,5 jaar, eens zullen ze het kunnen, maar voor nu is dit goed
Hier duurde het tot 2,5 jaar. Weinig hoopgevend dus. Maar wat bleek toen. Hij ging eindelijk een paar woorden praten. Bleek van heel veel dingen bang. Maakt zich dan helemaal gek. Schaduw achter het gordijn van de bomen ziet hij aan voor een koe. Hoekjes en donkere gaatjes kan wat uitkomen enz. We hebben dus heel lang getobt zonder dat we écht wisten wat er was. En hier net als jij ook van álles geprobeerd. Nu kunnen we het bespreken en dat maakt dat hij praktisch altijd doorslaapt. S avonds vraagt hij of er bijvoorbeeld een koe zit. Dan zeg ik nee dat is de boom (overigens is hij ook bang voor duiven vanwege dat geroekoe). Als er een duif zit vraagt ie of hij binnen kan komen. Nee dat kan niet. Dan is hij gerust gesteld en kan slapen.
De nachten dat hij nog wel eens wakker wordt is vaak als hij het middagdutje overslaat. Oververmoeidheid zorgt hier dus wel voor een toename. Wij gingen trouwens nooit met hem naar beneden. Ik bleef altijd op z’n kamertje. Wel lekker kroelen en dan weer terug en dat 5x per nacht. Snap zelf niet hoe k het volgehouden heb eigenlijk 🙈
Mijn vader had een geniale oplossing bij mijn broertjes en zusjes bedacht: het poekiepoekiemonster. Het was een poppenkastpop monstertje die heel lief was en altijd snachts oppastte. Hij lag altijd onder het bed zodat hij enge dingen kon wegjagen. Iedereen was dol op poekiepoekiemonster haha
Niet erg pedagogisch, maar wij hebben hem in zo'n fase zittend in de hoek gezet. 's avonds weleens. Gewoon midden in de nacht ook. Dat werkte enorm goed. Hij wachtte netjes stil in de hoek tot we terug kwamen. Dan gaven we hem de neutrale keuze: wil je blijven zitten of wil je gaan slapen?
Dus NIET als straf, knuffels mogen mee in de hoek, speelgoed niet (we gebruiken een hoek sowieso nooit als strafplek, zijn slaapkamer in principe ook niet) , maar gewoon als keuzemiddel. Stukje gevoel van controle geven.
Quality time voor het slapen gaan helpt ook vaak. En verder moet je zelf inschatten: is het echt mama missen? Of is het gewoon aandacht vragen en klieren? In het laatste geval kan je gewoon streng zijn. Benoemen dat het nacht is, slaaptijd. Leeftijd maakt niet uit. Baby's van 2 maanden begrijpen de bedoeling vaak ook gewoon als je een keer boos bent, dat ze even niet moeten zeuren en gewoon gaan slapen.
"Baby's van 2 maanden begrijpen de bedoeling vaak ook gewoon als je een keer boos bent, dat ze even niet moeten zeuren en gewoon gaan slapen."
Zeg je dit nou echt? Boos worden op een baby van 2(!!!!) maanden? En ze dan wel begrijpen dat ze niet moeten zeuren(?????) en moeten gaan slapen? Oh my god. Gewoon echt, oh my god. 😵💫😨😕
Hier hielp duidelijkheid geven. Als je eenmaal weet dat er niet écht iets mis is, kan je best strenger zijn. Wij hoefden meestal maar één keer duidelijk te zijn. “Nou is het tijd om te slapen. Je kan hard huilen maar we gaan niet naar beneden. Dikke kus, lekker slapen.” En dan vooral niet uit bed en ook gewoon even laten doen. Lastig, maar het werkt wel.
In bed nemen totdat je weer helemaal vol energie en moed zit en dan opnieuw in eigen bed proberen? Onze kleine kroop eerst ook steeds over me heen wanneer we samen sliepen, maar ik zei dan heel duidelijk wat haar plekje is en legde haar daar neer (wel 10x herhalen hoor) en beantwoorde zo min mogelijk initiatief van haar op interactie. Bed is om te slapen. Daar luistert ze (wonderbaarlijk) naar. 🤭
Uit je berichtje voel ik al flinke irritatie , kan het zijn dat hij dat ook bij je voelt en het daardoor wellicht alleen maar langer duurt ?
Ik heb hier een mannetje van 1,5 die nog geen nacht heeft doorgeslapen en moet er nog steeds 5/6 keer per nacht uit .. vaak helpt t al als ik z’n handje vast pak door de spijlen van z’n bedje en laat weten dat ik er ben .. soms ook niet dan is het echt troosten en weer terug leggen .. super vermoeiend helemaal met je eens maar ik denk dat je moppie je gewoon even nodig heeft
De mijne van 1,5 jaar slaapt wel door, je kan proberen het middagdutje aan te passen en het bedje heel gezellig en zacht te maken. En het naar bed gaan ook gezellig maken .
Die tip werkt hier ook niet hoor, lijkt me best fijn om samen te slapen en zeker als het een oplossing is, maar mijn zoontje denkt dan dat het party time is en blijft echt niet liggen.
Ja daar word je radeloos van. Wij gaan altijd wel naar ons zoontje toe en krijgen hem meestal wel rustig, maar vorige week ook een keer niet. Toen heb ik hem toch terug in bed gezet, slaapliedje aan en weggelopen. Hij ging meteen staan en brullen en ik dacht dit zal niets uithalen, maar na 10 min was het toch stil… als het langer duurt zou ik er ook wel weer heen gaan hoor. Hopelijk is het een fase.
Hoeveel slaapt hij overdag nog, toch niet te veel?
Misschien moet je juist proberen om dat niet te doen. Hier werkt dat juist averechts. Zoontje van 3 slaapt s middags van 13-16 uur. Echt lang dus en gaat s avonds gewoon weer om 19.15. Het gaat hier juist fout bij te korte middagdutjes.
K zeg niet dat het bij jou ook werkt uiteraard. Maar man wat een ramp is het. Ik voel met je mee!
Hier ook 19mnd en al enkele weken soms nachten krijsend wakker. Lampje helpt haar wel iets want helemaal donker vind ze eng Kan je man wat doen? Hier is ze bij haar vader uur aan het krijsen. En krijg ik er in 10min weer in bed. Zijn periodes dat andersom is.
Was het vannacht zo enorm beu, heb ook even een flink potje gehuild. Bij ons in bed is geen doen, dan krijg ik vingers in mn oren neus en mond, kruiptie dwars over mn hoofd. Alles behalve slapen. Ben er vannacht ook een tijdje naast zn bedje gaan zitten, maar het geroep ging onverminderd door.
Ik begrijp het gewoon niet, en tuurlijk sta ik voor hem klaar als er wat is. Misschien zie ik wat over het hoofd, geen idee. In de reacties las ik in ieder geval dat er meer ouders zulke periodes hebben, en ook daar komen we wel doorheen. Maar zo’n lange tijd al op halve nachten begint me wel enorm op te breken..
Ik heb zelf een angstig kind. In bed nemen vind ik ook echt vervelend. Wat ik dan deed is zijn matras naast mijn bed leggen en kind daarop laten slapen. Dan ging hij wel slapen. Misschien goeie tip voor jullie. En ook gewoon zijn licht aan op eigen kamer. Als ze dan slapen doe ik het weer uit maar worden af en toe wakker en willen het dan toch weer aan.
Is het misschien nog een optie om een matras bij hem op de kamer te leggen en daar dan zelf te gaan slapen? Ik heb vannacht ook bij mijn dochter (net 2 jaar) op haar kamer geslapen en ze ging toen ik eenmaal bij haar bleef, slapen. Ze was ook mama/papa aan het roepen. Als we haar bij ons in bed nemen denkt ze dat ze mag spelen dat is helaas geen optie.
Lekker bij je in bed nemen. Als je hem oppakt, dan is het blijkbaar goed. Naar beneden gaan enzo hebben wij nooit gedaan. Wij liggen al weken met zijn vieren in bed 's nachts. Niet altijd fijn. Ik weet dat het vanzelf een keer beter wordt
Ik ken gezinnen waar de kinderen met 6 jaar nog steeds tussen papa en mama inlagen... een keer, kan behoorlijk lang duren wanneer je er zelf geen verandering in wilt brengen
Dat ken ik ook. Wij passen ook deze -bij -ons -slapen methode toe en met 3 jaar gaan ze richting hun eigen bed. Het grote voordeel is dan dat je kan uitleggen en dat ze meer begrijpen. Dus dat is wel een beetje aan jezelf hoe je daar verder invulling aan geeft denk ik!
Gelukkig is het bij ons vaak van korte duur. Dat Maud tussenin ligt is mijn eigen schuld. Ik val tijdens het voeden in slaap. Ik kijk uit naar de nacht dat ze niet meer voor voeding komt. Nova is ontzettend druk in haar hoofdje. Die droomt enorm
Het is inderdaad wel zo dat je moet opletten met de patronen die je creëert, ik heb het zelf even gedaan tijdens een sprong (kindje bij me nemen) maar ik ben dan wel oplossingen gaan zoeken en nu slaapt ie netjes in zijn bedje de hele nacht door.
Het is inderdaad wel zo dat je moet opletten met de patronen die je creëert, ik heb het zelf even gedaan tijdens een sprong (kindje bij me nemen) maar ik ben dan wel oplossingen gaan zoeken en nu slaapt ie netjes in zijn bedje de hele nacht door.
Hier kwam dat soor kiezen.. hij huilde niet, had pcm gegeven maar elke nacht werd hij wakker en dan ook urenlang.. dat was niet leuk! Maar gaat hopelijk snel over, ook al zijn het geen tandjes
Dit had mijn zoontje ook toen hij 1,5 was. Hier was het echt verlatingsangst en alleen in het donker toch ineens heel spannend vinden. Wij gaven hem een kusje, legde hem weer neer en zeiden ‘ga maar slapen lieverd, papa/mama zijn er altijd’. En dan zaten we naast z’n bed op een stoel totdat hij sliep. Dit een tijdje volgehouden en toen kreeg hij het vertrouwen weer. Is vermoeiend maar ze zijn nog zo klein, het komt weer goed (:
Ik snap dat het heftig kan zijn maar misschien heeft je kindje je gewoon nodig? Je zegt zelf zodra je hem pakt is er niks aan de hand. Hij wil zijn mama dus om hem heen.
Zou zeggen neem hem lekker bij je.
En vragen of hij naar beneden wil is niet erg handig, en zou ik ook niet aan beginnen.
Ai, dat klinkt heel lastig en vermoeiend! Bij deze een antwoord van een psycholoog :) Gedrag dat beloond wordt, blijft bestaan. Misschien werd jouw zoontje eerder kort wakker en ging hij weer slapen, maar hij heeft nu (onbedoeld en onbewust) geleerd dat als hij jou roept, er van alles gebeurt (opgetild worden, praten, eten, etc.) De oplossing hiervoor zou zijn om het gedrag te doorbreken door je zoontje te leren dat het roepen niet meer loont. Gedrag afleren kost altijd moeite: eerst zal hij harder roepen, dan overstuur worden omdat de verwachte beloning uitblijft. Dan weet je eigenlijk dat jouw reactie inderdaad de beloning van zijn gedrag is en dat de oplossing is om die conditionering te doorbreken. Moelijk natuurlijk, maar wat nachten volhouden en hij zal waarschijnlijk wel weer gewoon gaan slapen als hij even wakker wordt. Je kan bij het afleren eerst naar hem toegaan als hij roept, duidelijk zeggen bijv. ‘het is nacht, nu gaan we weer slapen’ en weer weglopen. Hier consequent in zijn, eventueel om de 10 minuten herhalen als nodig, (maar dus niet optillen en proberen het op te lossen op allerlei manieren). Dan kan je dit afbouwen naar ook niet meer naar hem toe gaan en merk je waarschijnlijk dat het roepen afneemt en dan ophoudt. Daarna kan hij natuurlijk nog steeds op je rekenen, maar zal je waarschijnlijk aan zijn manier van roepen kunnen horen of er echt iets is en afhankelijk daarvan reageren. Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Kan me voorstellen dat dit slopend is want het geroep van onze kinderen doet een groot emotioneel beroep op ons. En als dit ook nog je nachtrust kost, is dat helemáál vermoeiend alsof je geen moment rust hebt.. Veel succes!
Ik heb het ook zo aangepakt bij mijn kinderen.. en wat denk je? Ik heb een prima hechting met mijn kinderen. Ze zegt niet dat ze haar kind aan t lot over moet laten, maar duidelijk en consequent zijn. Kinderen krijgen daar niks van. Dit hoort ook bij opvoeden. Op latere leeftijd kan ook niet alles gaan zoals zij willen. Het is ook niet dat het om een baby'tje van 4 weken gaat.
Eens! We zijn helaas alleen in een tijd beland waarin mensen is wijsgemaakt dat je met zo'n actie de hechting zou kunnen verstoren. Daardoor zijn ouders vooral bang om iets fout te doen ipv vertrouwen in hun kind te hebben.... Zo jammer: de kinderen worden juist minder evenwichtig doordat ze zelf ook gaan geloven dat ze niet tegen een stootje kunnen. Staan in groep 8 nog te stampvoeten als kleine peuters, omdat ze hun zin niet krijgen.... Dat is waar ouders momenteel voor kiezen en echt heilig geloven dat ze daarmee goed bezig zijn. De generatie die nu opgroeit, bestaat voor een flink deel uit prinsjes en prinsesjes waarvan de ouders vonden dat ze niet mochten huilen. Ze hebben dus ook niet geleerd om goed om te gaan met negatieve emoties: papa en mama zorgen er wel voor dat je die emoties niet nodig hebt.... Geen populaire mening.... Ik hoop dat er nog iets recht te trekken valt, want ik zie de toekomst somber in wat betreft het karakter van de mens....
Hahaha precies wat mijn moeder ook zegt. Tegenwoordig zijn het allemaal.prinsjes en prinsesjes😆😆 Verder helemaal met je eens. Ik houd mijn hart vast als deze generatie volwassen is...
👏🏻👏🏻👏🏻 Ja, helaas deel ik je mening volledig. Internet is ook echt een boosdoener hierin denk ik. Bang gemaakt worden dat als je consequent of een keer streng tegen je kind doet dit meteen zware gevolgen zou hebben. Wat een onzin. Ik denk dat als veel van ons terug denken aan onze eigen jeugd we zien dat wij strenger en meer consequent opgevoed werden. Dit betekent niet dat er geen liefde of veiligheid was.
Dan heb je dus totaal geen verstand van hechting.. hechting is namelijk niet toegeven en lief zijn. Maargoed, mijn moeder dacht dat ze ook een veilige hechting had en ik heb dat ook gedacht tot 2 jaar geleden. Ik wist dus ook niks van hechting af totdat je de wetenschappelijke onderzoeken gaat lezen. Het boek the power of showing up is bv een goed boek, gebasseerd op wetenschappelijk onderzoek.
👏🏻👏🏻👏🏻 Ja, helaas deel ik je mening volledig. Internet is ook echt een boosdoener hierin denk ik. Bang gemaakt worden dat als je consequent of een keer streng tegen je kind doet dit meteen zware gevolgen zou hebben. Wat een onzin. Ik denk dat als veel van ons terug denken aan onze eigen jeugd we zien dat wij strenger en meer consequent opgevoed werden. Dit betekent niet dat er geen liefde of veiligheid was.
Wij hebben dit op deze manier ook geprobeerd. Werkte averechts! Drama!! Ik heb alle adviezen opgevolgd, maar nee, het werkt misschien voor 80% vd kinderen maar als je een kind hebt met een heel sterke wil die niet opgeeft is dit geen doen. Resultaat: hele gezin na een week overbelast, totaal geen verbetering en kindje durfde niet meer op de kamer te slapen (bij methode na 5 min komen /ga maar slapen/instoppen en weer gaan voor 5 min, dan na 7 min weer terugkomen etc). Je hebt gewoon dikke pech als je kindje je zo nodig heeft bij het slapen. of Naja, uiteindelijk kiezen wij voor kinderen… dat heeft overigens niets met prinsen en prinsesjes in de dop te maken. Overdag kan je namelijk super consequent en duidelijk zijn, de nacht is moeilijker omdat vermoeidheid van je gezin een rol begin te spelen. Een beetje meer steun voor collega mama’s met en slechte slaper zou fijn zijn
Word neergezet als flut psycholoog die geen rekening houd met Hechting . Dit is gewoon een prima advies die voor vele kinderen (onder andere doe van ons) prima helpt
Dat advies werkt NIET bij alle kinderen!!! Bij mijn zoontje heb ik dit eerst ook geprobeerd maar het heeft niets opgelost. Het probleem werd zelfs alleen maar erger!! De oplossing hier was klein lampje aan. Middagdutje korter (velen hebben juist MEER slaap nodig), speelgoed in bedje leggen en de deur open laten! Ineens was het probleem opgelost, ging hij netjes gaan slapen savonds en slaapt nu de meeste nachten helemaal door. Ook overdag voldoende laten uitrazen. Elk kind vraagt een individuele aanpak! De mijne zit bomvol energie, altijd bezig, onderzoeken, dus laat 'm lekker puzzelen in zijn bedje met allerlei speelgoed en hij houdt ook van boekjes dus die leg ik ook in zijn bedje. Hij is hier dan zo mee bezig dat hij niet huilt en uiteindelijk na het spelen in slaap valt. Snachts als hij eens wakker wordt muziek opzetten, hij houdt van muziek dus werkt perfect. En lievelingsdekentje geven die hij vastneemt in zijn handjes en er dan mee in slaap valt. Super schattig om te zien.
Ik lig nu ook wakker met mijn dochter die zegt ik wil niet slapen... Nja oke ze valt rond 4e vast in slaap en morgen een betere dag hoop ik dan maar. Een keer in de maand heeft zij altijd zo'n dag of zelfs een week...
Ik snap dat het frusterend is, omdat je zelf ook wilt slapen en er niet echt iets kan doen.. Hoop dat hij snel weer slaapt!
reacties (61)