Nog STEEDS bedtijd drama.. 3 jarige

Heb al lang weer hulp ingeschakeld van het bureau maar om een of andere reden hebben ze geen contact opgenomen, en inmiddels is het vakantie en moet ik nog een paar weken wachten.

En daarbij verwacht ik niet al te veel van ze mbt het slaapprobleem.

Maar het frustreert zo enorm.
Mijn 3 jarige zoontje is een stuiterbal XXL, dat begint vanaf het wakker worden om 0800 uur en als het aan hem ligt gaat dat door tot 2300 (serieus! Op vakantie ging het zo, wat een verschrikking, wat dat betreft echt een waardeloze vakantie gehad..)

Maar het gaat elke avond zo. Met een hoooop geduld, en volhouden valt hij normaal in slaap. En wisselen mn man en ik elkaar af.

Bedtijd ritueel gaat als volgt

Kwart over 7 spelen met elkaar, tanden poetsen, pyjama aan, boekje lezen en naar bed (mn man of ik doe dat). Op bed zingen we een liedje en blijft of mn man of ik 10 minuten bij hem (minuten waarin hij allerlei gekkigheid uithaalt, hard zingen, op zn kop staan, onder bed willen liggen etc..)
Daarna gaan we weg en elke 5 minuten terug. Tenminste dat is de bedoeling.
Maar elke ademhaling komt hij achter me aan. Ik leg hem terug, draai me om en hij staat weer achter me.

Ook zoveel smoesjes, ik voel me niet lekker, ben niet moe etc.

Nu is hij iig op zn kamer, maar ik hoor zoveel geluid. Ging kijken en dan is die aan het 'spelen': houten autootjes die nogal lawaai maken als ze op de grond vallen. Dat soort dingen.

Hij is een heel gevoelig kind, wil over vanalles in discussie en weten waarom dingen moeten zoals ik ze wil.

Op een gegeven moment ben ik het ZAT en wil niet meer luisteren, daar wordt hij dan weer erg verdrietig en gefrustreerd van, iets wat ik tegen die tijd natuurlijk allang ben.

Maar hóe kunnen we dit probleem nou tackelen. Want ik vind het echt problematisch..

Ik vind de dag vaak al loodzwaar, met zoveel gestuiter om me heen en mn net 1 jarige dochtertje.

En ja hij speelt ook fijn buiten. Overdag komt hij volgensmij nauwelijks tot rust, behalve soms even met een filmpje maar zijn hoofd rust daar natuurlijk niet van uit.

As we speak ga ik bij hem kijken en heeft hij verschillende kleren uit zn kast getrokken en aangedaan..

En weetje als dat het enige was.. maar snachts wordt hij wakker en slaapt vanaf dat moment dan ook bij ons in bed.
We slapen daardoor vaak onrustig want hij beweegt zeer heftig met armen en benen..

Ik weet het niet meer, ik probeer consequent en voorspelbaar te zijn maar mijn geduld en energie houden een keer op. En dat laat ik hem ook weten, maar het loop alleen maar op..

Snachts hetzelfde, als ik zeg dat ie in zn eigen bed moet slapen dan is het 1 groot drama. Hij MOET en ZAL bij ons in bed.

Op sommige momenten maakt het me woest😭

Oja en dan is die vandaag tot 1400 bij de opvang geweest, kun je nagaan. De meeste ellende van overdag heb ik dus al niet meegemaakt vandaag.

Maar voor zijn in slaap vallen maakt dat geen verschil, helaas.

Herkent iemand dit koppig soort kind?
Wat leeft op ZO weinig rust?
Bij het bureau zeiden ze eens, natuurlijk is ie wel moe, gewoon op bed leggen! Maar al van baby af aan is niet aan hem te zien of hij moe is of niet. Daarom werkten wakkertijden bij hem als baby tot jaar of 1,5 als een trein. Maar op deze leeftijd kan ik daar niks meer mee.
Als ik google kan 8 uur slaap al voldoende zijn. Maar please ik hoop toch echt dat deze meneer iets meer nodig heeft 😢

1684 x gelezen, 0

reacties (56)

1 2



  • Mama~linda~

    Ik zie dat je al heel veel reacties hebt gehad. Maar zal toch even zeggen wat hier hielp. Wij hebben foto’s gemaakt van alle stappen voordat we naar bed gaan en op papier geplakt. Dus kleertjes in de wasmand, onder de douche, afdrogen, tanden poetsen, slokje water, luier aan, pyjama aan, boekje kiezen, boekje lezen, boekje in de kast, grote licht uit, kleine lampje aan, kusjes knuffels, onder de deken, even aaien over zijn buikje, papa of mama de kamer uit, jij lekker slapen. Dus echt wel 20 foto’s ofzo. En dan steeds overdag alles laten zien en uitleggen. In de avond het betreffende plaatje aanwijzen en zeggen wat daarna volgt. Als alle plaatjes op zijn moest hij stil zijn. Dus dat ook al een paar plaatjes tevoren zeggen. Dus ‘mama gaat je nu nog even aaien en dan ga jij lekker slapen, dus dan zijn we heel stil’ ‘mama heeft je geaaid, dus nu ga jij lekker slapen, ssshhh’.

    Verder bleven we in het begin in de deuropening zitten op een krukje. Met onze rug naar de kamer toe. Daar zat ik dus soms wel een uur of langer, maar ik vond het de investering waard. Heel consequent alle stapjes volgens, niet omdat het zelf beter uitkomt een stapje overslaan.

    Sterkte.

    En Ohja, in plaats van bij ons in bed ligt hij wel eens met zijn matras bij ons op de grond. Ze mogen niet meer in bed, ook niet als ze ziek zijn. Dan kan ik namelijk zelf echt niet slapen en functioneer ik de volgende dag niet meer.

  • Frederieke84

    Klinkt echt als een strijd. Ik heb niet dé tip voor je. Maar heb eerder in een ander topic een tip gedeeld over een podcast over slaap. Deze delen wij op de opvang waar ik werk ook met ouders. Het heet: Sirene voor kinderen. Aflevering 1 gaat over slaap. Zeker even het googlen waard. Hopelijk kan je er wat bruikbaars uithalen.

  • Vicja

    Dankjewel voor de tip!! Even gauw gekeken en er zitten meerdere afleveringen tussen waar ik heel benieuwd naar ben!

    Ondertussen gaat het hier al twee nachten best goed, even op adem komen hierzo 🙌🏻

  • Frederieke84

    Fijn om te lezen dat je even op adem kan komen! Hopelijk blijft het een positieve lijn omhoog 🍀

  • Bosco

    Tijden afspreken waarop je van hem verwacht dat het "stil" is. Speelgoed voor overdag en speelgoed voor de avond. Ik begrijp dat hij nog geen klok kan kijken, maar een slaapwekker kan een hoop betekenen. Oogjes open is mama vrolijk en heeft ze tijd. Oogjes dicht is mama beschikbaar voor een knuffel en een kus maar is het stil... Ooit zo geleerd van mijn eerste kraamhulp, overdag veel praten tijdens verschoon momenten en 's avonds het nodige, kort, bondig, donker, wel lief en knuffels, maar gewoon stil. Ga overdag leuke dingen doen en in de avond super saai... Zet een monotone stem op en focus op je ademhaling. In het begin misschien gek, maar eenmaal gewend. Ik leg het mijn kinderen ook uit dat mama leuk is als ze wat tijd heeft voor zichzelf en goed slaapt. Het werkt al zeker 5 jaar de oudste is 8. Ik leg in de avond een puzzel op tafel, klei o.i.d. in de ochtend gaan ze stil naar beneden. Om 7 uur mag de tv aan en om 7.30 kom ik ook.

  • Scheirischa

    Slaaptunnel al een geprobeerd? Onze dochter doet nu sinds 2 weken geen middagdut meer omdat ze superlang wakkerbleef in de avond. Speelgoed weghalen uit kamer?

  • Javian

    Heb je ook wel eens geprobeerd om te stoppen met de strijd en hem geen aandacht te geven?

    Hier ligt de middelste rond half 8 op bed maar tegen de tijd dat hij slaapt is het veel later. Ik heb het losgelaten ipv steeds erheen want slapen ging hij toch niet. Scheelde een hoop frustratie. 'S ochtends was hij gewoon op tijd wakker en niet moe.

    We hadden een tijd dat hij ook bij ons in bed lag want hij was ontroostbaar in de nacht. Tot mijn man het zat was, ik vond het vreselijk maar we hebben hem toen gelaten en geen aandacht gegeven (nog altijd sorry buurt). Uiteindelijk heeft het wel geholpen.

    Aandacht is aandacht en zolang jullie blijven komen en hem die aandacht geven blijft hij doorgaan. Het is ontzettend moeilijk om patronen te doorbreken maar doorzetten en het levert je wel wat op.

  • Tweede83

    Mijn nichtje had een bedtent zodat ze er niet uitkon en daarin ging spelen en uiteindelijk slapen. Nu is die helaas gesneuveld en is de kamer op wat speelgoed na leeg zodat ze niet teveel.prikkels krijgt. Ze blijf op haar kamer maar gaat op vaste tijden naar bed. De ene keer speelt ze langer dan de andere keer. Onze eigen dochter is ruim 2. Slaapt het minste van de 3 en kan het prima hebben. Energie voor 10. Ze gaat spelen met haar knuffels en valt ook vanzelf in slaap. Heeft er geen last van.

    Ik zou zeggen: kledingkast op slot en teveel speelgoed eerst opruimen als je dat er hebt staan en ga afspreken dat hij daar gaat slapen. Niet steeds terug gaan, is voor hem ook een prikkel. Ook al is hij de volgende dag moe,.niet op bed brengen anders zit je er in de avond mee.

  • Summer89

    Misschien vindt hij het net als Melle heel lastig om “de dag af te sluiten”. Melle is ook heel druk en actief en als ik hem naar bed breng duurt het echt even voor hij genoeg rust heeft gevonden om te gaan slapen.

    Wij doen wel 2 dingen anders dan jij beschrijft. Hij heeft geen speelgoed op zijn kamer, behalve knuffels. Hij mag als hij niet kan slapen spelen in zijn bed, met zn knuffels.

    En hij mag niet bij ons in bed slapen. Dat heeft ie wel lang gedaan, maar toen ik zwanger was van Elin werd ik vreselijk ziek (HG) en kon ik hem er niet “bij” hebben. We hebben ‘m toen heel abrupt naar zn eigen bed verwezen. Hij heeft toen inderdaad een poosje alle smoezen uit de kast gehaald “ik ben ziek” “ik ben bang” “ik vind jou zo lief” “mijn voet doet zeer” etc om ons te overtuigen dat ie bij ons mocht slapen, maar we hebben niet toegegeven en al snel was het klaar.

    Nu brengen wij hem naar bed. Hij mag dan zo lang hij wil spelen op zijn bed. En als ik zelf naar bed ga, ga ik even bij hem kijken en leggen we hem “goed”, want hij valt in de gekste houdingen (bijv op het voeteneind) in slaap.

    Soms komt ie wel uit bed “ik kan écht niet slapen”, maar we sturen hem dan consequent terug naar bed met de boodschap dat ie ook niet hoeft te slapen, maar ook mag rusten of spelen in bed. En we doen eigenlijk alles zonder boos te worden, maar consequent en helder.

  • Tissie

    Hier hebben we geen bedtijd maar slaapkamer tijd. Dat betekend dat ze van mij niet hoeven te slapen maar dat ze wel op hun kamer moeten blijven.

    Mijn oudste las vanaf ongeveer een jaar of 2 boekjes in zijn bed. Gewoon kartonnen boekjes, die kunnen tegen een stootje.

    Inmiddels is hij 7 en leest stripboeken en gewone boeken maar zit ook wel eens te knutselen. Ook staat er bij hem en zijn broer standaard een luisterboek aan of een cd met relax muziek. De reden dat we cd's gebruiken is dat die ook ooit afgelopen zijn zodat er ook echt rust is😅

    Maar hier komt het dus wel voor dat ze heel laat gaan slapen. Maar dan zijn ze vaak ook wel later wakker of de volgende dag gaan ze vroeger slapen. Eigenlijk gaat het hier prima als we ze hun eigen ritme laten volgen en ze laten luisteren naar hun eigen lijf.

    Vanacht hebben we de kinderen uit bed getrokken om sterren te gaan kijken en de jongste van 4 had dikke wallen onder zijn ogen en was duidelijk moe net. Hij heeft dus lekker samen met mij even een dutje gedaan, de oudste heeft vanmorgen wel wat langer geslapen maar heeft wel wat wallen. Hij heeft geprobeerd nog even te slapen maar het lukte niet dus die is er weer uitgegaan.

    We hebben een tijdje "strijd" gemaakt over het slapen maar ik heb daar simpelweg geen geduld voor en ik heb geen zin om naast een bed te gaan zitten. Dus de momenten dat ze echt wel willen slapen maar het echt niet lukt dan gaan we samen in mijn bed liggen. Ik met kop thee/glas wijn en een ereader en zij slapen. Als ze slapen legt mijn man ze over. Nachtelijke insluipers merk ik meestal niet, maar als ik ze wel betrap weten ze dat ik ze terug leg in hun eigen bed🤣 het komt dus af en toe voor dat mijn man en ik de jongste allebei een keer terug leggen in de nacht en we 's ochtends bedenkelijk naar elkaar kijken of er een elastiekje aan dat jong zit🙈 gelukkig is het niet elke avond.

  • Pandabeertjes

    Ik heb even alles doorgelezen… sommige dingen herken ik. Onze zoon heeft dit soort praktijken ook wel gehad rond zn derde. Wij gaven op den duur ruimte: je mag een half uur ‘spelen’, onder voorwaarden. Tiptoi of boekjes lezen in je bed. Wil je uit bed omdat je iets nodig hebt dan vraag je toestemming. 5 min voordat de tijd om was zei ik: over 5 minuten is je tijd om, dan kom ik dat zeggen en doe je zelf de lamp uit. Dan geef ik jou nog een kus en ga je slapen.

    Grapppige was dat hij tijdens dat half uur vaak al zo moe werd, of zijn boekjes saai vond, dat hij zelf al de lamp uit deed en me riep voor een kus.

    Had ook wel met autonomie te maken hier, en doordat prikkels wegvielen kon hij toegeven aan de moeheid

  • billys

    Onze oudste is vanaf baby hyperalert en hyperactief en inmiddels zijn we er ook achter dat hij reteslim is en áltijd over alles nadenkt en alles wilt weten. Koppie is dus ook heel druk en vol en dat komt er met slapen uit. Fladderde ook zo verschrikkelijk met zijn armen en benen waardoor hij niet alleen zichzelf maar ons ook steeds wakker mepte/schopte. Wat hier echt een verandering in gang heeft gezet is een verzwaringsdeken. Hij werd zo zen van die diepe druk. Slaaptunnel zelfde effect, ook zo mooi. Wij kochten een deken dat eigenlijk net iets te zwaar voor hem was, maar hij vond het vanaf dag 1 al fijn. Rustig opbouwen, het heeft hier echt geholpen. Het was echt niet bij toverslag beter maar achteraf zien we wel echt dat daar het verschil is gemaakt. Hij slaapt nu zonder verzwaringsdeken, vraagt er af en toe zelf nog om. Slapen gaat nu echt goed, maar vorig jaar was het hier nog zo zoals jij nu schetst. Naar school gaan heeft ook veel verbetering gebracht, 't ventje is bekaf na een dag school.

    Kon het me een jaar geleden echt niet voorstellen maar tegenwoordig gaat hij al om 7u naar bed en slaapt in 5 minuten. Komt nog wel elke nacht bij ons tussenin maar slaapt dan een stuk rustiger dan vroeger.

  • Vicja

    Oo wat fijn! Waar heb jij de deken vandaag en welk gewicht? Ik zie door de bomen het bos even niet meer.. wat een aanbod is er

  • billys

    Liefs uit Giessenburg. Heeft nu vakantiekorting zag ik net! Ze verkoopt ook slaaptunnels en er staat me iets van bij dat je ze ook kunt huren maar weet niet of dat nog zo is. Zou wel handig zijn, kun je het eerst even testen!

    Ik kan niet meer vinden welk gewicht wij hebben gekocht (en heb geen weegschaal in huis:p) maar toen we 'm kochten was hij 2 jaar en eigenlijk wat te klein nog. Hebben 'm toen eventjes niet gebruikt en rond zijn 3e echt geïntroduceerd. Daarvoor zat hij er wel eens onder als we een boekje voorlazen ofzo. Hij vond 'm eerst eng, maar was ook echt nog klein. Als de 3 zijn begrijpen ze al zoveel meer :)

    De zwaarte van het deken mag bij een kind 15-20% van het lichaamsgewicht zijn. Wij hebben 'm toen ruim aangehouden omdat ze zo hard groeien 🙈

  • billys

    En een dikke knuffel voor je! Ik (nja, wij) vond(en) het echt een loodzware tijd. Het eigenwijze exemplaar van ons sliep vanaf de kraanweek al niet dus we zijn nu zo ontzettend blij dat het gaat zoals het nu gaat. Sliep 'ie na 2 uur engelengeduld eindelijk was het 2 uur later als je zelf het bed wilt induiken weer klaarwakker. Allang blij dat er tegenwoordig geslapen wordt, waar dat is maakt me allang geen reet meer uit 🤭 Hoop dat jullie dit ook over niet al te lange tijd kunnen zeggen!

  • Soof16

    Hier een dochter van ondertussen 4 die hetzelfde heeft. Loodzwaar. Naar bed brengen duurde standaard 2 uur voor ze sliep. En vooral dat uitdagen, achter je aankomen, niet kunnen stoppen..

    wat wij geprobeerd hebben en soort van hielp:

    - samen overdag een plan maken, dus aangegeven dat dit zo niet werkt en open bespreken wat zij zou willen en wat wij willen. Dit uitgeschreven/ getekend en ons daar aan houden. Dan heb je samen gemaakte afspraken om op terug te vallen. Een slaapplan. We hebben er zelfs een tijdje stickers aan verbonden, zoals zij als wij konden de volgende ochtend een sticker plakken als we ons aan de afspraken hielden, voor ons vooral rustig blijven, luisteren en bij haar blijven.

    - Sam het schaap van Zazu, rood = slaaptijd, lig je in je bed.

    - verbinding is belangrijk. Juist als ze het bloed onder mijn nagels haalde en alle grenzen over ging, hielp verbinding meer dan boos worden. Wat ik nu nog veel doe is stevig bij me op schoot pakken en fysiek begrenzen. Dan worstelt ze in mijn armen maar kalmeert daarna ook, komt weer tot zichzelf. En ondertussen of gewoon stil zijn, of zeggen dat we samen wachten tot de onrust over is, of kletsen over van alles en nog wat. Soms liedje nurien, net wat ik denk dat dan nodig is.

    - soms trek ik het niet en blijft ze zo onrustig en uitdagen, dat ik haar mee naar buiten neem, even rondje rennen. Voor mij mijn hoofd leeglopen en frustratie laten zakken, voor haar ook. Meestal halverwege of op 3/4 van het huizenblok komt ze tot zichzelf en dan kletsen we weer. Voordat we terug naar binnen gaan stel ik wel weer duidelijke verwachtingen.

    - ik probeer mezelf heel erg voor te houden dat zij hulp nodig heeft bij het reguleren van haar spanningen, onrust en energie. Ze is nog zo klein en doet het echt niet om lastig te zijn, ze heeft er zelf ook last van maar uit het gewoon onhandig. De behoefte eronder zien is de uitdaging. Komt vaak toch weer terug op duidelijkheid en verbinding. Oh en erkenning dat slapen zo saaaai is 😂

    - slaapklets! Er is een boekje slaapklets voor kleuters, voor je 3 jarige misschien net nog wat ingewikkeld, maar daar staat dus voor elke avond een gekke opdracht in. Samen even gek doen hielp hier enorm. Dus onderbroek op je hoofd, stoeien, gek dansje, kledingstuk uit de kast van mama pakken en aantrekken. Gecontroleerd gek doen dus, in goede banen.

    - wij blijven wel bij haar tot ze slaapt, maar zeggen niks meer. Ik reageer wel met ‘ok’ of ‘hmm’ als ze nog iets zegt maar voed niet meer door te reageren. Dus op alle ‘ik kan niet slapen’, is het gewoon ‘oké, vervelend’.

    - meditatie, er staan een aantal meditaties op Spotify voor kinderen. Evt de kleine kikker van Eline snel kan ook.

    - massage, diepe druk om in zijn lichaam en tot rust te komen. Bv pizza bakken op zijn rug. Eerst deeg kneden, dan tomaten saus, en alles wat hij er zelf op wil. Heel soms viel ze hier tijdens de massage al in slaap, dan was de slaap zwaarder dan de wil om haar ogen open te houden en verloor ze het ‘gevecht’.

    En heel belangrijk is een goede balans tussen actief en rust overdag. Als we lekker naar het bos waren geweest of flink uitgeraasd in de speeltuin, sliep ze sneller. En ontprikkelen zoals bijvoorbeeld in de zandbak, met klei, even kleuren, in bad, met de sensorische rijstbak, etc. ‘S avonds even samen stoeien en lachen kan ook helpen. Daarna wel weer afbouwen tot rust.

    - zelfde tekst als mantra nemen. Bv ‘de dag is voorbij, het is nu tijd om uit te rusten. Morgen kan je weer spelen’. En hele duidelijke regels, hier is dat ‘als het slaaptijd is lig je in je bed en ben je stil’, dus als ze dan zegt dat ze niet kan slapen, prima, enige wat ze hoeft is alleen maar te liggen.

    - We hebben een tijdje ook een boekje bij haar in bed gelegd en nog even laten lezen. Dat hielp toen even voor een week, daarna niet meer.

    Hier het ei verder ook nog niet uitgevonden hoor, sommige avonden zijn ingewikkeld, blijft ze uitdagen en moeilijk te begrenzen, maar ze vecht niet meer tegen de slaap en komt sneller tot rust. Naar school gaan hielp ook. Bij veranderingen altijd weer pittig (dus na start school 1,5e maand heel pittig, nu vakantie is weer onrustiger, etc).

    En oververmoeidheid is hier echt een oorzaak waardoor het nog lastiger gaat allemaal. Dus als we daar scherp op zijn en heel soms overdag rondje met de auto zodat ze kan slapen (niet te laat/ lang), kan ze meer hebben en is ze minder aan het ‘klieren’. Eerder naar bed hielp ook, duurde het programma nog steeds 1,5 uur, maar sliep ze dus wel eerder.

    Nou ja, enorm verhaal..

    Ik snap je helemaal, ben zelf eind van de dag helemaal leeg gezogen en dan moet de avond nog beginnen. Goed zorgen voor je eigen emmertje is zo belangrijk, want ze voelen alles aan en spiegelen je gewoon. Hoe rustiger jij je voelt, hoe meer rust in huis. Af en toe even uit logeren biedt ook ruimte.

    En laatste tip: het boek temperamentvolle kinderen van Eva bronsveld. Ook te luisteren op storytel.

  • Vicja

    Heel erg bedankt voor je tips! 🫶🏼

    Ik herken een hoop uit het boek over temperamentvolle kinderen ja.

    Vind het bewonderenswaardig dat jij dit al zo’n 4 jaar doet 🥲💪🏼

    Vandaag weer nieuwe kansen, we gaan ervoor

  • Soof16

    Haha op en af hoor. Laatst sliep ze om kwart voor 7, wist niet wat ons overkwam. Zaten even een maandje in rustiger vaarwater. Nu weer wat lastiger maar gelukkig geen 2 uur. Je groeit erin zullen we maar zeggen, maar sta ook geregeld nog met de handen in het haar hoor

  • Lots-of-love

    Heb je al eens melatonine geprobeerd? Ik heb een dochter met ADHD, die zonder melatonine tot 22u aan het stuiteren is (ze gaat om 20u naar bed). Mét melatonine valt ze tussen 8 uur en half 9 rustig in slaap. Ik geef een heel lage dosis. Voor jouw zoontje zou 0,1 of 0,2 mg misschien al kunnen helpen. Ik geef het tijdens het avondeten.

  • Charliecharlie

    Melatonine lijkt (is meestal) onschuldig maar bij een kind zou ik dit wel altijd in overleg met een professional doen.

  • Moedervanprinses

    Toen mijn dochter 2.5 jaar was heb ik dit ook gedaan. Dit was echt een verlichting. Uiteindelijk mee gestopt en gaat het beter. Ze is inmiddels 13

    Hoogsensitief en adhd

  • Vicja

    Ja ik heb meerdere mensen in mn

    omgeving die hun kind dit ook geven idd.. ik wil wel echt eerst alles geprobeerd hebben voor ik hiermee begin. Maar vind het niet ondenkbaar!

  • Ikendochter

    Heb je zo een relax lampje in ze kamer zo een die de kamer omtoverd in wolkjes en sterretjes en een maantje. Misschien dit proberen in zijn eigen slaap kamer met een rustig muziekje of geen muziek. Blauw schijnt een kleur te zijn waarvan je rustig wordt (stond hier ook altijd aan) met wolkjes en dat beweegd was ideale manier om de grootste in slaap te krijgen op 4 jarige leeftijd

  • Van-links-naar-rechts

    Heb je een manier waarop hij zijn volle hoofd kan ‘legen’? Iets waar hij rustig van wordt? Ik lees vaak ‘laat kinderen vooral niet op een scherm vlak voor het slapen gaan, dat geeft teveel prikkels’. Hier is het juist iets wat helpt de prikkels van de wereld om hem heen weg te halen. Schermtijd is voor hem ontspannen en zijn hoofd leeg maken (dit doen we dus ook in overleg met een professional). Na het eten mag hij heel even op zijn tablet en als de wekker gaat moet de tablet uit (timer gebruiken wij heel veel, geeft duidelijkheid). Als ik hem naar bed breng stel ik nog een paar vragen over zijn dag, daar mag hij antwoord op geven, andere verhalen / vragen kap ik af, die zijn voor morgen. Hier is kusjes geven ook een manier van tijdrekken, dus daar maken we ook afspraken over nog x kusjes en dan slapen. Er is vooral heel veel duidelijkheid en consequentie nodig. Het is ook belangrijk dat je de afgesproken consequentie ook wel uitvoert, ongeacht of het zielig is. Ik roep uit frustratie ook wel eens wat, waar ik achteraf spijt van heb. Toch voer ik het dan maar wel uit, anders heb ik de poppen aan het dansen. Zo heb ik mijn jongste wel eens buiten gezet, omdat hij aan het klieren was ipv slapen (overigens niet lang buiten gezet hoor, maar net lang genoeg om er heeeel lang plezier van te hebben daarna, hij ging daarna keurig liggen en hoorde hem niet meer 😉).

    Ik hoop voor je dat je snel hulp krijgt.

  • Vicja

    Ik weet niet waar hij rustig van wordt.. ja een boekje lezen is fijn, en hij zit dan ook echt wel even in het verhaal. Maar daarna stuitert ie weer verder 🫣

  • Amatullaah

    Ik bleef altijd bij ze, ging een les of podcast luisteren, vanaf 3,5 kon ik zeggen "ik ga even weg, ik kom zo terug"

    Maar ja.. sommigen hebben weinig slaap nodig en dat is heel zwaar maar ik zou gewoon wat vaker hem een filmpje laten kijken, mijn hoofd rust daar wel van uit. Iedereen is zo gehamerd op maximale schermtijd maar ik ben het daar niet helemaal mee eens..

    Maar zeker vermoeiend!

  • Nog-even!

    De tijd die jij naast je kinderen die in bed liggen doorbrengt, had ook juist rusttijd voor jezelf kunnen zijn, in de ideale wereld... Om dat te compenseren door ze overdag voor een scherm te zetten, is in mijn beleving de omgekeerde wereld... Klinkt als overleven ipv met elkaar leven... Ik zie teveel kinderen die juist door die schermpjes niet meer leren omgaan net prikkels in de echte wereld en altijd verlangen naar prikkels van het scherm... Het is zo verslavend

  • Vlindermoeder

    Schermtijd kan ook echt werken om te ontprikkelen. De tijd die ze naast haar kind doorbrengt had geen rusttijd kunnen zijn, want het kind is niet rustig als je er niet bij zit. Geloof me, wij hebben 2 van die kinderen. Heeft niets te maken met grenzen aangeven etc. Onze oudste dochter geeft heel duidelijk aan het spannend te vinden in bed, de geborgenheid 's avonds nodig te hebben. Daar ga ik niet aan voorbij.

  • Dame68

    Die maximale schermtijd is er niet voor niets hè. Veel langer achter een schermpje is niet goed voor de ogen, een kind speelt daardoor minder dus fysiek minder gezond en voor de algehele ontwikkeling ook minder goed. Want elk uurtje extra scherm is minder interactie. Dat is belangrijk voor de cognitieve en taalontwikkeling.

    Natuurlijk niet erg als je kind es 1 dag wat erboven zit, maar dag in dag uit langer erachter zetten is onverstandig.

  • Vlindermoeder

    Een paar dingen die je kunt proberen:

    1) blijven zitten tot je kind in slaapt valt

    2) onze oudste dochter vindt het fijn om een nog een muziekje te luisteren voor het slapengaan

    3) verzwaringsdeken

    4) in jullie bed tegen je aan in slaap laten vallen

  • Vicja

    Goeie tip van het wekkertje dankje! En wat bedoel je met een zoeker? Waar google ik dan op? Ik krijg resultaten over een camera haha

    Punt 1) deden we altijd, maar op een gegeven moment wist hij dat als hij sliep wij weggingen, en waar hij eerst heel snel insliep, begon dat steeds langer te duren, en probeerde zo lang mogelijk wakker te blijven om te kunnen kijken dat we wel bleven.. dus op een moment hebben we toen gezegd, we blijven max 10 minuten.

    2) wat voor muziekje laaat je haar luisteren? Misschien is dit wat, al denk ik dat het weer een nieuwe troef voor hem gaat worden.

    3) denk ik idd ook over. Heb jij ervaring? Merk?

    4) in ons bed is kort gezegd drama. Uiteindelijk beland ie daar toch, maar inslapen daar is echt niet te doen.

  • Vlindermoeder

    Toevallig laatst een podcast geluisterd over prikkelverwerking en toen ging het over 4 gedragstypes. Een van die types is een zoeker. Het kind dat het hele huis verft als je het vingerverf geeft. Deze kinderen zoeken prikkels en in plaats van ontprikkelen schijnt het te werken als je voor het slapengaan de juiste prikkels geeft.

    Ik zet voor onze oudste dochter Spotify aan en dan de laatste tijd vaak liedjes van Disney. Het is een hele tijd Woezel en Pip geweest. Vanavond hebben we geen muziek geluisterd, maar veel gekletst. Ik merk wel wanneer het tijdrekken is en wanneer er echt van alles uit haar hoofdje moet. Bij tijdrekken zijn we streng, als er echt iets is niet.

    Met een verzwaringsdeken heb ik geen ervaring. Kwam toevallig ook in de podcast voorbij, dus vandaar dat ik het als tip geef. Wel eens geprobeerd flink te knuffelen voor het slapengaan? Echt druk geven? Kan ook helpen.

  • Nog-even!

    Ik geloof dat ik heel streng zou zijn vóórdat hij al deze ongein uithaalt... en een duidelijke consequentie afspreken, bij ongehoorzaam gedrag.

    En eerlijk: ik zou het samen spelen eerder proberen te plannen en niet voor het slapen, zodat hij niet druk wordt voor het slapen. Hooguit rustig wat voorlezen en de dag naspreken.... Om 19.45 naar boven gaan en om 20.00 lamp uit. En dat elke dag.

    Blijkbaar kan hij toe met minder slaap. Dan is 20.00 een mooie tijd.

    Slot op zijn kastdeur. En geen speelgoed op zijn kamer. Hooguit twee boekjes. Is het goed donker op zijn kamer?

  • Vicja

    Maar wát moet dan die consequentie zijn?! Ik werd bij dit soort praktijken gewoon over de knie gelegd.. dat vind ik een zeer slecht plan, maar ik zou niets kunnen bedenken om hier een consequentie aan te hangen..

    Idd spelen kunnen we ms beter eerder doen, morgen eens proberen. Zn kamer is heeel donker. Hij kan bij de lamp en als het dus weer eens te gortig wordt draai ik die eruit. Verder staat er een klein beetje speelgoed in, zal ik misschien ook maar weghalen..

  • Nog-even!

    Hier was de afspraak altijd: de deur mag opeen kier (ze ontspanden beter met de deur wat open), maar als jij uit je bed komt, gaat de deur dicht. Dat werkte als een tierelier, want het was een directe consequentie. Maar dan moest ik het niet zielig voor ze gaan vinden, want dan lag de macht bij de verkeerde.

    Als het nodig is om serieus genomen te worden, zou ik het niet erg vinden om een kind een keer over de knie te leggen... Heb jij er iets negatiefs aan over gehouden? Ik zelf niet, maar mijn vader deed dit alleen wanneer het écht nodig was en hij niet boos was (boos doen voor je kind is iets anders dan boos zijn en je zelfbeheersing verliezen).

  • Vicja

    Kan op je andere berichtjes niet meer antwoorden dus even zo

    Ik denk zelf dat we wel echt duidelijk zijn dat het bedtijd is en we verwachten dat hij gaat slapen. Daar gaat het indd mis.

    De deurdicht consequentie is een goeie, hij wil graag altijd de deur ook op een kier, maar een kier is ook weer discutabel want het moet altijd een stukje verder open. Dat ik hoor dat hij eruit gaat om die kier iets groter te maken, prima. Deur helemaal open vind ik ook nog goed. Maar ik denk dat het daar wel mis gaat, wat jij zegt.

    Want het is de deur op een kier. Na een x aantal keer zeggen we, als je er nog een keer uitkomt dan gaat de deur dicht. Vervolgens gaat de deur dan ook werkelijk dicht. En dan is de afspraak altijd dat we over 5 minuten nog een keer komen kijken. En dat is dan meestal ook de gelegenheid waar ik hem een tweede kans geef en dus de deur weer open mag.. 🙈 dat wordt wel een lastige om die tweede kans niet meer te geven denk ik . Omdat ik ook weet dat hij de deur veeel liever open heeft.

    Maargoed, dat was stap 20 van vanavond, de deur dicht. Volgende is dan het haakje erop. Zover kwam het indd en dus het haakje erop. Heeft ie in zn gekloot het haakje eruit getrokken én zn zusje wakker geblèrd, dus ik zit nu ook alweer zo’n uur met mn dreumes beneden.. zoon slaapt inmiddels wel.

    En over de knie.. ik heb niet de band die ik graag had gewild met mn ouders. De soort van machtsverhouding is blijven bestaan (voor mijn gevoel dan hè, kan zijn dat zij dat helemaal niet ervaren.) maar ik weet nog dat ik echt doodsbang was om überhaupt naar beneden te gaan, terwijl ik soms ook echt niet moe was. En zelfs een keer dat ik had bedacht dat als ik mn tand eruit had getrokken dat vast een goede reden zou zijn om een keer naar beneden te kunnen, maar halverwege keerde ik met de tand in mn handen om, omdat ik echt bang was. Nouja dat wil ik gewoon echt niet voor mijn kinderen..

  • Nog-even!

    Die angst had ik idd niet. Ik was alleen een soort van bang als ik wist dat ikbecht iets stouts had gedaan (lees: bang om gesnapt te worden toen ik stiekem kauwgum had gekocht van het geld van mijn moeder).

    Er is een groot verschil tussen duidelijk zijn en angst aanjagen. Ik begrijp heel goed dat jij dat laatste niet wilt. Dat wil ik ook niet. Maar tegelijkertijd heb ik het vertrouwen dat als ik duidelijk ben, mijn kind niet bang voor mij is, maar wel merkt dat zijn gedrag consequenties heeft... En ja, ik ben ook niet altijd consequent... Maar mijn ervaring is inmiddels wel, dat hoe jonger je ermee begint, hoe beter ze weten wat ze aan mij hebben. Dat voorkomt een hoop drama. Natuurlijk spelen karakters ook een rol. Maar ik denk dat ons eigen karakter sls moeder vooral erg veel invloed heeft op de vraag of een kind geneigd is om te gehoorzamen...

  • Vicja

    O en dat het ms te druk is op het kdv.. geen idee. Maar dat is 1 dagje in de week. die is voor mij broodnodig om op adem te komen. Ik overweeg een tweede dag voor hem.

    Thuis gaat hij vaak lopen vervelen en daar wordt het ook niet leuker van. Merkte al vroeg bij hem dat als ik ergens met hem naartoe ging voor koffie en hij kon spelen met kindjes het al goed was. Maar dat is natuurlijk niet elke dag..

    Of dat ik zelf werk zoek buiten de deur. Maar daarvoor zou ik graag eerst beter slapen, zodat ik dat meer zie zitten. En dan mn dochtertje ook wegbrengen wil ik eigenlijk helemaal niet.

    Ik heb vooral behoefte aan stilte. Gewoon niemand om me heen of rekening mee hoeven houden soms. Maar dat is vast het leven van een moeder haha

  • M1518

    Hoe gaat het op de opvang? Wat krijgen jullie terug als feedback?

    Hier had de oudste (nu 9) ook bizar weinig rust en weinig slaap nodig vanaf dat hij baby was. Altijd in beweging, onrustig en al zeer vroeg bewegelijk. Maar….er waren altijd ook momenten waarop hij gefocust kon zijn en zijn rust kon nemen. Bijvoorbeeld met lego spelen, 15 minuten iets op Netflix kijken of buiten met water & zand spelen. Lukt hem dat wel? Onze zoon is eind vorig jaar getest en hij heeft adhd. Geen verrassing hier. Het viel steeds vaker en meer op rond groep 1 & 2 dat hij naast zijn tomeloze energie ook vaak heel impulsief en roekeloos gedrag liet zien….echt zonder nadenken ergens vanaf springen of dat hem iets overkwam, kleine ruzies etc. Hij begon uiteindelijk zelf last hiervan te krijgen en begon aan zichzelf te twijfelen.

    Qua praten: continue vragen stellen, praten en echt alles willen weten tot in detail en soms discussies.

    We hebben een heel strak en consequent ritueel met naar bed brengen aangehouden inclusief boekje voorlezen (zijn favoriete boekje elke avond), even in stilte en rust bij hem liggen en zodra hij rustig was / werd kus en kamer uit. Uiteindelijk ging het steeds vaker beter en uiteindelijk redelijk goed. Het kostte veel tijd en energie, maar was wel nodig. Herhaling en voorspelbaarheid. Dus dat echt echt echt volhouden. Hopelijk werpt het snel zijn vruchten af.

  • Vicja

    Hij zit nu sinds drie maanden bij deze opvang, 1 dagje in de week. En hij komt er steeds meer los, speelt graag met wat oudere kinderen, lijkt wel liever de kat uit de boom. Wat ze zeggen herken ik hem wel in.

    Hij kan indd wel een tijdje gefocust spelen (5 min?😅) met duplo, en nu heeft hij een vuilniswagen en is daar zowat de hele middag en avond mee zoet geweest en dan hoor ik hem amper, das fijn.

    Maar ik zou me ook niet verbazen als hij ooit ook diagnose adhd krijgt (zoals meerdere kinderen en volwassenen uit onze beider families). Herken ook veel uit hoogbegaafdheid. Hoe dan ook zie ik wel dat hij vaak druk is (in zn hoofd)

  • Dame68

    Ik denk dat er meerdere problemen zijn, niet alleen van het slapen, maar ook over jullie grenzen heen lopen.

    Onze driejarige slaapt nog in een ledikantje dus kan er niet meer uit in de avond of nacht. Als ze dat wel steeds zou doen, denk ik dat ik een stoel op de gang zou zetten en zodra ik iets hoor van eruit komen, waarschuwen en niet luisteren? Dan terug in bed stoppen en weer vertrekken. Dit herhalen tot in den treure. Maar ik denk dat dit heel moeilijk zal zijn als jullie kind misschien al gewend is zijn zin te krijgen?

    Hopelijk nemen ze gauw contact met jullie op vanuit het bureau, blijf er achter aan bellen.

  • Vicja

    Hier klom ie met of zonder slaapzak gewoon over zn ledikant heen. Heel gevaarlijk.

    Doe indd wat je zegt, hele tijd terug leggen maar hij heeft altijd zo veel vragen en als je daar niet naar luistert wordt hij echt intens verdrietig. Dus ik zoek ook een beetje naar de balans. Dan zeg ik, morgen luister ik weer naar al je vragen, maar vaker helpt dat niet dan wel.

    Soms nadat ik uit mn slof schiet en hij daar hard om moet huilen is hij ontladen en gaat dan wel slapen.. ik denk dat hij dus teveel opbouwt en het niet zelf kwijt kan raken

  • Nog-even!

    Je blijft hem dus belonen, omdat je hem niet verdrietig wilt maken- als je het heel nuchter bekijkt... En dan wordt het dus grenzeloos...en ga jij over je grens heen... Ik denk echt dat jij de grens veel eerder duidelijk moet stellen en hem eraan houden...

  • Nog-even!

    Zou het ook kunnen dat hij dus pas gaat slapen wanneer jij eindelijk duidelijk bent?

  • Vlindermoeder

    Zet een wekkertje en in die tijd mag hij alle vragen stellen die hij heeft. Neem nog even de tijd samen voor hij gaat slapen. Loop de dag door, vraag hoe het in zijn hoofdje is etc. Zodra de wekker afloopt is het tijd om te gaan slapen. Als hij een 'zoeker' is (zoek maar eens op), dan is er op de dag misschien wel wat onderprikkeling en moet je hem juist prikkels geven voor het slapengaan. Het is best een zoektocht.

  • Vlindermoeder

    Zet een wekkertje en in die tijd mag hij alle vragen stellen die hij heeft. Neem nog even de tijd samen voor hij gaat slapen. Loop de dag door, vraag hoe het in zijn hoofdje is etc. Zodra de wekker afloopt is het tijd om te gaan slapen. Als hij een 'zoeker' is (zoek maar eens op), dan is er op de dag misschien wel wat onderprikkeling en moet je hem juist prikkels geven voor het slapengaan. Het is best een zoektocht.

  • Dame68

    Wat hier werkt is ruim de tijd nemen voor samen boekje lezen. We doen dit standaard op ons ouderlijk bed, meestal lees ik en papa komt vaak ook even knuffelen en kletsen. Duurt zo 20 min. Dat is een fijn moment, waarin we ook nog even wat dingen van de dag bespreken, gewoon wat leuk was vandaag enz. Doen we ook al aan tafel bij avondeten, dan begint het afronden van de dag al. Wat we hebben gedaan. Lekker knuffelen voor het slapen gaan. Heel soms probeer ik dit moment wel eens in te korten of af te raffelen als ik moe ben, dan merk ik altijd dat het inslapen langer duurt en er continue ‘memmmmmieee…’ .. vragen komen.

    Soms vraagt ze nog wel aandacht, maar dan is de regel dat papa of mama 1x komt en daarna niet meer.

    Ze heeft ook heus veel geprobeerd hoor, alle smoesjes zijn langsgekomen, en er zijn ook heus avonden die wat moeizamer gaan, afhankelijk van de dag en vermoeidheid, maar ik merk dat bij een gevoelig kind overdag veel aandacht en tijd geven ook kan helpen bij het beter inslapen. Wat hier ook helpt is op de kamer er naast zijn. Als we naar beneden gaan dan blijft ze veel langer onrustig, dus meestal zeg ik gewoon, ik ben hiernaast, ga maar lekker slapen.

  • Rosa_Iris

    Ik heb helaas geen oplossing, ben ook op zoek — vooral dus veel herkenning! Mensen die zeggen: laat hem maar, uiteindelijk valt hij wel in slaap. Nou niet dus, we hebben hem wel eens gelaten en om 3 uur ‘s nachts sliep hij nog niet! Dus ik lees even mee voor goede tips

  • Vicja

    Hoe oud is jouw kindje? Ik herken van mn zoontje veel punten van adhd/hoogbegaafdheid (toen hij net 3 was verschillende letters kennen, veel kleuren en de nuances kennen, vroeg zindelijk en ga zo maar door). Ik zeg dit omdat ik denk dat hij dus ook errrrg druk moet zijn in zn hoofd. Alles in zich opnemen. Bewust van alles en iedereen.

    Maar dan nog heeft een kind toch gewoon slaap nodig zou je denken 😅🥵

  • Nog-even!

    Mijn hoogbegaafde kind sliep juist prima... Het klinkt meer alsof hij hyperalert is...Moeilijk kan filteren. Is het kdv dan eigenlijk niet te druk voor hem? Zou hij baat hebben bij meer rust?

  • Rosa_Iris

    Dankje voor het meedenken! Hij is 2.5 jaar. Wij vermoeden ook hoogbegaafdheid, mogelijk icm adhd. De oudste is ook hoogbegaafd (zeer hoog iq, ruim boven de 150) dus zou niet gek zijn als de jongste dat ook is. Ik herken veel van m’n jongste in m’n oudste.

    Streng zijn helpt helaas echt niet, we zijn echt wel streng. Hij weet alleen niet hoe hij zonder onze hulp tot rust kan komen, in z’n lijfje en in z’n hoofdje. Hij is nog net te jong voor meditaties, die ik met m’n oudste doe… het is zoeken!

  • Vicja

    Nee inderdaad heel moeilijk om hem de handvaten te geven om tot rust te komen. Ik las wel iets over een verzwaringsdeken maar ik ga eerst nog proberen zn kamer nog rustiger te maken, en niet te spelen voor het slapen..

  • Rosa_Iris

    Ik ben heel benieuwd wat een verzwaringsdeken gaat opbrengen!

  • Rosa_Iris

    Ook goed om nog even te vermelden: mijn kind gaat drie dagen naar de opvang. Op die dagen gaat het hetzelfde als op de andere dagen. Hij heeft het naar zn zin en komt altijd blij thuis. Bij mijn kind komt het denk ik niet door de opvang… ik denk persoonlijk dat het voor een slimme drie-jarige zoals jouw zoontje wel goed kan zijn, de opvang. De interactie met andere kindjes, een nieuwe plek. Dat geeft vaak interessante input

  • Chudo

    Hebben we hetzelfde kind?😂 ja hier was het ook heel erg met de middelste. Hij slaapt door sidns hij op school zit.

    Maar ook niet moe te krijgen. Een echte stuiterbal. Inslapen gaat de ene keer sneller dan de andere keer. Maar kan nu alleen in slaap vallen zonder kunsten uit te halen (ook pas sinds kort, hih is nu 5)

    Maar het is slopend ja dat kun je wel zeggen.

  • Vicja

    Ja slopend. Heeeel erg 🫠


1 2