Tips tegen emotie/stress snaai momenten?

Voordat ik kinderen had, was ik een 'nette' 70 a 72 kilo, prima gewicht. Na de eerste blijven hangen op 76 kilo, en na de 2de ongeveer tussen de 80 en 82. Altijd gedacht, ik blijf
Onder de 80, want alles erboven vond ik teveel. Nu zit ik binnen een half jaar op 85,5, bij een lengte van 168cm, en middel omtrek van 96, allemaal veel te hoog, zelfs 'obees'.

Nu ben ik altijd al een zoetenkauw geweest, vroeger eenmalig van 64kg naar 44kg afgevallen toen ik tussen de 12 en 14 was, toen al speelde gewicht al een grote rol, ik had toen de motivatie wel om het vol te houden
Doordat ik iets zag op tv waarvan ik heel erg geschrokken was.

Nu is de motivatie een beetje zoek, mijn moeilijkste momenten zijn eten uit emotie, uit stress en uit verveling en omdat het soms een 'makkelijkere' keuze is.
Dit is vaak zoet en vet. Er zijn momenten geweest dat ik in een app bijhield wat ik at, en daar kwam meestal na een week de klad in, door omstandigheden.

Meestal eten ik met gezin doordeweeks iets van aardappelen, vlees, groente, of pasta met veel groente en vleesje
Ontbijt meestal 2 broodjes met zoet beleg. Vleeswaren of kaas in de ochtend vind ik niet lekker, en kwark ligt zo S' ochtends zwaar op de maag. Middag meestal wel 2 broodjes, of tosti ham/kaas, soms Met wat fruit erbij.

Qua activiteiten, ik wandel veel met de kleine in de wagen, meestal tussen de 5 en 6 km, rond de 12000 stappen, ook hebben we een loopband in huis die ik graag weer in gebruik wil nemen.

Toch zijn er heel veel trigger momenten waarop ik graag snack in welke vorm van ook, en dat zou ik graag willen aanpakken, en daarmee verantwoord afvallen en mijn kans op diabetes type 2 (door eerdere zwangerschap diabetes diagnose)
Te verlagen en ook de kans te vergroten om nog een keer 'gezond' zwanger te worden en zijn.

Help a girl out

1818 x gelezen, 0

reacties (27)


  • Lispeltuut

    Ik zie weinig eiwitten.

    Intermittend fasting helpt mij heel erg om de suikercravings te voorkomen. Jij begint in de ochtend al met een lading suiker, daar moet je lijf de rest van de dag tegen vechten.

    Op mijn vrije dagen maak ik vaak een pan soep, en vries dat per portie in voor bij de lunch of een late middagsnack. Mijn man neemt ook vaak een soepje mee naar zijn werk voor de lunch. Ik eet eigenlijk amper brood.

    Als snack tomaatjes oid.

  • Eline579

    De yazio app deed hier wonderen. Dan krijg je inzicht in de calorieën die je neemt. Confronterend, maar 't werkt.

  • Yune

    Ik gebruik my fitness pall

  • zegenwens

    Ik zie dat je hieronder al veel tips hebt gehad.

    En eventueel ei (gekookt, gebakken, roerei) of avocado op brood? Je hoeft natuurlijk ook niet met brood te ontbijten. Havermoutpap met bijvoorbeeld banaan, kaneel en een beetje 100% pindakaas vult goed. Yoghurt of kwark met iets van vers fruit en/of een klein handje noten erdoor. Eet voldoende tijdens de maaltijden. Dat lost niet al je cravingsmomenten op, maar zal het wel wat verminderen als je gewoon goed vol zit. O ja, en haal lekkernijen gewoon zo min mogelijk in huis. Wat er niet is, kun je niet eten.

    En dan af en toe jezelf wat lekkers gunnen. Maar dan iets wat je écht lekker vindt inderdaad. Zoals de latte macchiato voor jou. Ik ben op een gegeven moment bijvoorbeeld gestopt met slagroomtaart eten als dat aangeboden werd op een verjaardag ofzo. Ik vind het niet vies, maar ik geniet er ook niet van. Dus dan vind ik het zonde om het te eten, en eet ik liever (eventueel later) wat anders. Maak onderscheid tussen dingen die je écht lekker vindt en dingen die je wel oké vindt. En ga dan af en toe voor het écht lekkere.

  • Lispeltuut

    De laatste tip is een goede ja. Ik maak vaak de afweging 'is dit écht de calorieën waard?' Slagroomtaart in mijn geval ook niet. Bij andere taarten vraag ik een half puntje. Voorheen deelde ik met mijn kinderen maar die gaan er niet meer mee akkoord (10 en 12). Hoewel !e uiteindelijk vaak een stukje laten staan, die eet ik dan op als ik taart heb afgeslagen.

  • Maartje07

    Verdiep je eens in de visie van Mieke Kosters. Die richt zich op het gedrag achter eten (en dus ook emo-eten).

    Ik heb een gezond gewicht, maar wil gewoon een wat ‘strakker’ lijf. Ben sinds 1 januari al 4 kg afgevallen, door na te denken wanneer en waarom ik eet (daarnaast eet ik door de week ook geen suiker en doe ik dan ook aan intermittent fasting).

    In het weekend laat ik de teugels wat vieren.

  • Schildpadje31

    Je zou ook de Lazyfitgirlmethode eens kunnen proberen. Daar kijk je naar de emotie achter eten, maar eet je in de basis veel en gezond, en eet je daarnaast lekkere dingen die niet voedzaam zijn, maar je een 10 waard vindt. Dus je zou dan bijvoorbeeld in de basis veel volkoren producten eten, veel groentes en niet schrappen van bepaalde voedselgroepen (want dan creëer je juist cravings) en dan 2 of 3x per week een lekkere koffie halen met slagroom en dat jezelf gunnen.

    Ik herken veel in je verhaal, ik ben ook 1.68 en was 3 weken geleden 90 kilo (halfjaar na geboorte 2de kindje) en heb de methode ook weer opgepakt. Ik verlies nu ongeveer 0.5 tot 0.8 kilo per week. Snel afvallen is ook niet gezond😊

  • Schildpadje31

    Je zou ook de Lazyfitgirlmethode eens kunnen proberen. Daar kijk je naar de emotie achter eten, maar eet je in de basis veel en gezond, en eet je daarnaast lekkere dingen die niet voedzaam zijn, maar je een 10 waard vindt. Dus je zou dan bijvoorbeeld in de basis veel volkoren producten eten, veel groentes en niet schrappen van bepaalde voedselgroepen (want dan creëer je juist cravings) en dan 2 of 3x per week een lekkere koffie halen met slagroom en dat jezelf gunnen.

    Ik herken veel in je verhaal, ik ben ook 1.68 en was 3 weken geleden 90 kilo (halfjaar na geboorte 2de kindje) en heb de methode ook weer opgepakt. Ik verlies nu ongeveer 0.5 tot 0.8 kilo per week. Snel afvallen is ook niet gezond😊

  • aliemama

    Zorg dat je een notitieboekje bij de hand houdt en zodra je cravings krijgt, schrijf je het van je af in het boekje. En als je klaar bent beloon je jezelf met een kop thee zonder suiker.

  • Nog-even!

    Een gezondere manier proberen te vinden om met emoties om te gaan? Zou praten over je gevoelens kunnen helpen?

  • Maartje07

    Veel mensen eten ook vaak uit verveling, vermoeidheid, gezelligheid en dergelijke ‘simpele dingen’ etc. Beter is het om dat dan in te zien en eten daarvan los te koppelen. Eten is gewoon brandstof voor je lijf en daar hebben we meestal minder van nodig dan dat we tot ons nemen (neemt niet weg dat je nooit gezellig mag doen rondom eten bij een feestje oid).

    Uiteraard is met anderen spreken over je gevoelens altijd goed als er op dat gebied dingen spelen.

  • Yune

    Over gevoel kan ik makkelijk praten, het is enkel, dat ik niet zoveel mensen heb om dat mee te delen, buiten mijn partner, en mijn pa, en een app vriendin

  • LongDecember

    Misschien helpt het om een activiteit te zoeken, waarbij je ook mensen kan ontmoeten. Een koor, iets creatiefs, iets met sport. Dan heb je minder tijd om te snaaien en doe je wellicht ook nog leuke contacten op!

  • Linde-1

    Wat drink je? Ik zou qua drinken ook geen cola meer doen, maar de zero variant en zo met alle drankjes.

    Dat scheelt ook echt al heel veel, want in drankjes zitten vooral de snelle suikers.

    Verder is de loopband een goed optie, al zou ik als het wat beter weer wordt bijvoorbeeld even lekker buiten gaan wandelen/hardlopen. Gezonder in de buitenlucht en je bent even lekker alleen zonder afleiding van thuis.

  • Yune

    Ik drink meestal thee met 1 stevia zoetje. Overdag tijdens wandelen heb ik limonade van slimpie (suikervrij)

    De crux zit nu in het feit dat ik de latte machiatto's met siroop en slagroom en toppings bij onze Barista café zo heerlijk vind, bijna verslavend. Ik ging er minstens 4x per week eentje drinken, dus dat tikt aan

  • Assiral

    Ik zou ipv slimpie gewoon water leren drinken. Minimaal 2,5 liter.

  • Jvb

    Ook met stevia of zero blijf je je lichaam wennen aan zoet. Zo'n koffie bevat met volle melk, siroop, slagroom én toppings net zoveel calorien als je hele lunch. Alsof je een paar keer per week een gebakje eet is dat. Maak als alternatief zelf een cappuccino thuis met magere melk en kaneel. Slimpie kun je vervangen met thee

  • Maartje07

    Probeer te wennen aan het drinken van alleen water, (kruiden)thee en koffie (zonder melk en suiker). Dat scheelt al de helft aan zoetigheid.

    Dan vind je over een poosje alle zoetige dranken vies.

  • Rupsje1995

    Begin met water en thee zonder zoetigheid te drinken en beloon je 1x per maand met een Latte Machiatto.

  • Linde-1

    Ik zou de suikervrije ranja wel blijven drinken, want alleen water en thee wordt niemand vrolijk van. Ondanks wat hieronder gezegd wordt, en daar zit wel een punt in natuurlijk, maar je kent jezelf het beste en kijk wat voor jou werkt. De siroop en slagroom zou ik wel vermijden inderdaad. Je hoeft er niet vanaf te stappen, maar misschien een keer per 2 weken een keer bijvoorbeeld.

    En als je toch wil snaaien, nootjes zijn beter dan snoepjes.

  • MontBlanc

    Ik vind dat je weinig eet bij de lunch, dan eet ik een stuk meer zodat ik tot het avondeten met één tussendoortje toe kan. In de ochtend eet ik vaak havermout, daar hou ik het ook lang op vol. Bedenk eens wat je lekker vindt en wat wel gezond is. Zoiets als bleekselderij werkt niet, dan ga je met tegenzin snacken. Een glas water of een stuk kauwgom kan ook al helpen om het eetmoment uit te stellen.

  • Summer89

    Je noemt al een paar dingen die je zou kunnen aanpassen. Bijv geen zoet beleg meer, maar hartig.

    Ik zou vooral op je koolhydraatinname letten en dan met name de snelle koolhydraten laten staan. Die verzadigen namelijk maar kort, terwijl langzame koolhydraten, eiwitten en vetten wel een vol gevoel geven.

    Wanneer je dat een tijdje volhoudt, neemt de behoefte aan zoetigheid echt af.

  • Mamasgirls

    Suiker is verslavend, stop ermee binnen 2/4 dagen is de meeste craving weg. Het is ook mentaal hoe sterk kan je het gevoel negeren en vervangen door iets te gaan doen of vervangen voor wortel of iets. Lastig want we kunnen zoveel tips aandragen maar jij bent de gene die het moet willen en doen.

    Wat je niet in huis hebt kan je niet pakken en zie eten als functioneel. Onderzoek waar het vandaan komt en ga er mee aan de slag.

    Geloof in je zelf

  • Jvb

    Afkicken van de suikers kost een paar dagen, het is wel echt even doorbijten maar je hebt dan die echte cravings naar suiker niet meer. Bouw af. Eerst geen zoet drinken meer, dan geen zoet beleg meer, dan geen 'suikersnacks' meer. Tegelijkertijd haal je gezonde dingen in huis en zorg je voor voedzame eetmomenten op vaste tijden. Door op vaste tijden te eten, krijgt je lichaam trek op die tijden en niet meer tussendoor (wel voldoende eten dan op die momenten uiteraard). Genoeg slapen is ook een belangrijke, want vermoeidheid zorgt ook voor snaaien.

    Laat je lichaam wennen aan een nieuw regime. Als je dit een tijdje doet, kun je echt wel weer af en toe een koekje, paaseitje of bakje chips nemen.

    Als je stress of emoties ervaart die je richting snaaien duwen, spreek het uit. Zorg dat je partner of iemand anders je dan kan afleiden. Een dikke knuffel, even er op uit, etc. Drink sowieso eerst een glas water voor je gaat snacken en stel het eten een kwartier uit. Grote kans dat je daarna voorlopig weer even geen trek hebt.

  • Maartje07

    Verdiep je eens in de visie van Mieke Kosters. Die richt zich op het gedrag achter eten (en dus ook emo-eten).

    Ik heb een gezond gewicht, maar wil gewoon een wat ‘strakker’ lijf. Ben sinds 1 januari al 4 kg afgevallen, door na te denken wanneer en waarom ik eet (daarnaast eet ik door de week ook geen suiker en doe ik dan ook aan intermittent fasting).

    In het weekend laat ik de teugels wat vieren.

  • Sylvestertje

    Sluit ik me bij aan, de podcasts staan op spotify!

  • flierefluiter

    Eerste stap: niet meer in huis halen wat je niet wilt snaaien. En ik weet, je kunt jezelf ook misselijk eten aan zeg boterhammen met pindakaas. Maar meestal snaaien en snacken we toch het ongezonde.