43. Openbare plaatsen waar je kunt kolven en voeden.

Borstvoeding is mega handig, want je kun het overal geven. Maar wat nou als je je toch ongemakkelijk voelt, als je geen baby bij je hebt, dus moet kolven? Of een lekkere nieuwsgierige baby aan de borst die direct is afgeleid??

Vaak als je uitlegt dat je borstvoeding geeft of kolft willen mensen je graag helpen. Je zou niet de eerste zijn voor wie er stoelen gehaald worden, of een koelkast wordt aangeboden. Als je een dagje uit gaat is het handig om van te voren even te bellen wat de mogelijkheden zijn.

De meeste restaurants hebben wel een kantoorje waar je even kunt voeden. Pretparken hebben vaak mooie kolf/voedkamers met koelkast, anders kun je vaak naar de EHBO kamer vragen. Veel winkels hebben voor hun gasten goede voorzieningen bijvoorbeeld Ikea. Elke groot bedrijf heeft wel een mooie kolfkamer voor hun personeel en vaak mag je als je het netjes vraag ook kolven of/of voeden. Denk aan de H&M, V&D, C&A en grote kantoren.

Plaatsen waar je kunt kolven (en natuurlijk kunt voeden):

http://www.borstvoedingsforum.nl/viewtopic.php?start=0&t=18470&topic_view=flat

Even wat reacties:

- In Ikea Hengelo zijn 2 babyverschoningsruimten waar je kunt kolven, met heerlijk stoelen.

- Sauna de Zwaluwhoeve heeft ook een aparte kolfruimte met koelkast.

- Bijna alle H&M filialen hebben een ruimte waar je babies kunt verschonen/voeden en kunt kolven. Niet overal is het even ideaal, maar ze kunnen altijd op slot (sleutel even bij de kassa vragen) en omdat H&M tegenwoordig bijna in elk centrum lijkt te zitten is het altijd wel een handig plekje.

- In de Reehorst in Ede mocht ik in de kleedkamer van de theaterzaal.Tussen de kostuums, echt prachtig. Koelkastje bij de receptie, prima geregeld. Wel vantevoren aangekondigd.

- Een heel goede ervaring hadden we nl in een kerk Shocked in Basel: er was een stilte-ecke voor die Mutti... (met aankleedkussen, luiers en een luie stoel achter een kamerscherm.

- Ha dames, ik ben nog nooit ergens geweigerd. In alle restaurants, winkels, cafe's; iedereen heeft wel een ruimte en een koelkast...

- Vrijdag prima kunnen kolven in EHBO-ruimte van het Kröller-Müller Museum. Toen ik vroeg naar een ruimte werd er niet gek opgekeken en er werd meteen iemand opgepiept om mij de weg te wijzen. Ruime ruimte met stopcontact en wastafel.

etc etc etc.

Wat is een geschikte kolfruimte?

Conform de uitgave Arboinformatie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kan ‘geschikt’ worden opgevat als een ruimte waar geen gevaren aanwezig zijn met voldoende voorzieningen voor klimaatbeheersing en luchtverversing. Op grond daarvan zijn ruimtes als toiletten, archiefkasten en berghokken niet geschikt.

Het belangrijkste is dat de vrouw zich er ontspannen kan voelen en dat de omstandigheden hygiënisch zijn. Een vergaderruimte, klaslokaal of spreekkamer kunnen bijvoorbeeld prima fungeren als kolfruimte, zolang de privacy en hygiëne maar gewaarborgd kunnen worden.


Wil je privacy tijdens het kolven?

http://www.borstvoedingwebshop.nl/?page=catalog&view=product&product_id=92
Dat is gegarandeerd met deze hilarische kolfhanger van Betje!

Werkneemsters in Nederland: kolfrecht

De wet voor werkneemsters

Artikel 4.3.8. Voedingsrecht uit de Arbeidstijdenwet (2007)

http://www.borstvoeding.com/kolvenenwerken/borstvoeding-werken-nederland.html#kolfrecht

De rechten van de werkneemster

  • Je hebt de eerste negen levensmaanden van je kind het recht om te voeden en/of te kolven op je werk. In de praktijk zal het vaak zo uitgelegd worden dat je, op je werk doorbetaald kunt blijven kolven, tot de tienmaandenverjaardag van je kind. Feitelijk kolf je dan een maand langer doorbetaald dan wettelijk geregeld is.
  • Je mag de beschikbare tijd ook gebruiken om naar je kindje toe te gaan om hem te voeden.
  • Je mag tot een kwart van je werktijd gebruiken om te voeden en/of te kolven Je hebt daarnaast ook recht op je normale pauzes.
  • Je wordt door je werkgever normaal uitbetaald, dus ook voor de tijd die je kolft of voedt.
  • Je werkgever moet zorgen voor een ruimte die goed verwarmd, hygiënisch en afsluitbaar is, zodat jij comfortabel kunt voeden en/of kolven. Een toilet is geen geschikte ruimte.
  • Indien er geen geschikte ruimte beschikbaar is, moet je werkgever je de kans geven om thuis te voeden of kolven. Natuurlijk mag je ook als er wel een geschikte ruimte is naar huis om te voeden of kolven.
  • Je hoeft tot zes maanden na de bevalling geen overwerk te doen of nachtdiensten te draaien.

Lees meer: http://www.borstvoeding.com/kolvenenwerken/borstvoeding-werken-nederland.html#kolfrecht

Bronnen: www.borstvoeding.com en www.borstvoedingsforum.nl

17543 x gelezen, 0

reacties (0)


  • angelika

    Voeden doe ik overal en altijd... Kolven doe ik alleen thuis, maar dat is omdat het niet zo goed loopt bij mij. Nouja... Eigenlijk is het misschien ook wel een beetje omdat ik mijn zoontje zo graag de hele dag bij me heb

  • patsk

    Fijn om te lezen, erg handig! Wist niet dat dit vaak ook bij de hennes mogelijk is :-) Zal eens informeren ! Maakt een middagje shoppen een stuk makkelijker/relaxter te weten ergens te kunnen kolven.

  • Mama van een super ventje

    Ik voed altijd in La Place bij de V&D of bij het restaurant in Eindhoven, nog nooit commentaar gehad. Ik vraag het ook niet. Waarom zou ik moeten vragen of ik mijn kind eten mag geven? Zo vind ik!
    Bij het IND in Den Bosch vroeg ik het wel en mocht het niet en ze hadden geen ruimte! En ik voed ook in de trein, auto of waar dan ook. Maar ik doe het wel discreet.

  • ikbenmoedergeworden

    Leuk blogje, en idd handig! Jammer dat er nog zoveel vrouwen in nl vinden dat ze op hun werk niet moeten kolven, stoppen met bv als ze gaan werken.

  • BVMAMADAANTJE

    Haha, idd !

  • renegade

    haha.. had ik je inspiratie geven voor zo'n blog?

  • tenc

    Leuk, die labels voor aan de deur.
    Ik heb op mijn werk een briefje op de deur hangen, wat mijn baas heeft geschreven.
    "Niet storen, Campina aan het werk"
    Veel vrouwen zouden het vreselijk vinden, de verwijzing naar Campina, maar in de branche waarin ik werk, is het gewoon leuk bedoeld.
    (En ik voel me absoluut geen koe, zoals sommigen vinden.)
    Mijn collega's vinden het trouwens ook totaal niet "raar", ze zijn juist enthousiast door mijn enthousiasme over borstvoeding.
    Ik zet wel eens voor de grap een flesje op tafel, voor in de koffie.
    Daar kan iedereen om lachen.
    Wat ik ook heel bijzonder vind is dat de jeugd oprecht heel geïnteresseerd is in kolven en borstvoeding.
    Ze vragen regelmatig hoe het nou zit en/of werkt.
    Zelfs de knullen rond de 20!
    Heel fijn dat het bij mij op het werk zo gaat, ik hoor wel eens andere verhalen!