Ik ben ~MaMa~ 25 jaar en heb een dochtertje
geboren op 21 februari 2010
en zij is
oud
Vrienden worden is altyd leuk vertel dan wel ff wie je bent :)
HG
Zwangerschapsmisselijkheid is een normaal verschijnsel en veel vrouwen hebben hier last van. Verschillende onderzoeken geven verschillende cijfers, maar bijna zonder uitzondering liggen de cijfers boven de 50% van de vrouwen die enige vorm hebben van zwangerschapsmisselijkheid. Sommige onderzoekers gaan zelfs zo ver om te zeggen dat wel 80% van de zwangere vrouwen in meer of mindere mate last heeft van zwangerschapsmisselijkheid. Bij vrouwen met Hyperemesis Gravidarum (HG) heeft de misselijkheid echter ernstige vormen aangenomen. De misselijkheid blijft vaak onophoudelijk aanwezig en zorgt voor heftige overgeefsessies. Vrouwen met HG houden vaak bijna niets binnen en kunnen soms zelfs van een slokje water gaan overgeven.
Waar 'normale' zwangerschapsmisselijkheid ophoudt en 'extreme' zwangerschapsmisselijkheid begint is moeilijk te zeggen. Zwangerschapsmisselijkheid komt in lichte en zwaardere vormen voor, maar ook HG kent lichtere en uiterst extreme vormen. Extreme misselijkheid wordt vaak als HG gekenmerkt als medisch ingrijpen noodzakelijk wordt.
Engelse cijfers geven aan dat 1 op de 150 zwangere vrouwen moet worden opgenomen wegens Hyperemesis Gravidarum. Zowel Engelse als Amerikaanse cijfers geven aan dat HG voorkomt in 0,5% tot 2% van de zwangerschappen. In Nederland gaat het dan om 2000 tot 4000 vrouwen per jaar die HG hebben in de zwangerschap.
Letterlijk vertaald betekent Hyperemesis Gravidarum een extreme vorm van overgeven en misselijkheid in de zwangerschap. Een dergelijke extreme vorm van overgeven en misselijkheid leidt tot uitdroging, gewichtsverlies en andere complicaties. Bij uitdroging is een opname in het ziekenhuis vaak onvermijdelijk. Hier wordt vaak een beleid gehanteerd van rehydratatie middels een infuus zodat de maag en slokdarm rust kunnen krijgen. Vaak worden ook medicijnen tegen misselijkheid voorgeschreven en soms is ook sondevoeding of medische voeding nodig om tekorten aan te vullen.
HG wordt vaak minder of verdwijnt voor 21 weken zwangerschap, maar in minder dan de helft van de gevallen duurt het de hele zwangerschap door. In extreme gevallen kan HG ertoe leiden dat vrouwen alleen nog maar voedingsstoffen tot zich nemen door middel van sondevoeding en soms zijn vrouwen zelfs genoodzaakt voor abortus te kiezen.
De behandeling van HG is vaak nog symptomatisch, men weet simpelweg niet genoeg over het ontstaan van HG en over wat wel en niet helpt. Onderzoek naar HG wordt ook bemoeilijkt doordat het lastig is behandelprotocollen uit te testen op zwangere vrouwen. Gelukkig wordt er wel wat onderzoek gedaan, zo onderzoekt een Amerikaanse onderzoekster momenteel of er sprake kan zijn van een genetische component bij HG